Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΕΣΥ – Επιλογή διοικητών: Σε ποια νοσοκομεία η διαδικασία γίνεται πιο αυστηρή

Πρέπει να διαβάσετε

Διαφορετική θα είναι η διαδικασία επιλογής διοικήσεων στα νοσοκομεία αναλόγως του αριθμού κλινών που διαθέτουν. Στα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα οι διοικητές θα περνούν από… κόσκινο και οι απαιτήσεις για όσους τελικά τοποθετηθούν είναι αναβαθμισμένες.

Συνολικά, όμως, τα νέα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων είναι πολύ συγκεκριμένα και αντικειμενικά, στοχεύοντας στο κατάλληλο πρόσωπο για την κάθε θέση και προωθώντας την αξιοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επιλογή των διοικήσεων θα οριστεί μια μικτή διαδικασία, με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ, ενώ για τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών που αυξάνονται σε 13, σε σχέση με επτά που είναι σήμερα, θα υπάρχει απόλυτη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, όπως συμβαίνει στους μεγάλους οργανισμούς.

Το νομοσχέδιο για τις νέες διοικήσεις φορέων του δημοσίου, μεταξύ αυτών και των νοσοκομείων, παρουσιάστηκε χθες από την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να έχει αλλάξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων του ΕΣΥ έως και τις αρχές του 2024. Η αποτελεσματική διοίκηση, για να αποφεύγονται προβλήματα και… αρρυθμίες στην καθημερινότητα των ασθενών, έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή πολύ υψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του Υπουργείου.

Ήδη με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους ο διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» καθώς και η διοίκηση του νοσοκομείου «Η Αγία Όλγα». Στην πρώτη περίπτωση η παύση έγινε στον απόηχο δυσλειτουργιών στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών και στη δεύτερη εξαιτίας σοβαρών κτιριακών προβλημάτων στην ψυχιατρική κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος. Επιπλέον, δεν ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Φιλίππου.

Τα βήματα και τα απαιτούμενα

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, η διαδικασία επιλογής καθώς και αξιολόγησης θα είναι πιο αυστηρή εάν τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άνω των 400 κλινών. Πρόκειται κατά βάση για τα τριτοβάθμια νοσοκομεία που υπολογίζονται σε λίγο περισσότερα από 30. Σε αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν και το μεγαλύτερο βαθμό εξειδίκευσης οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Πρώτο στάδιο στη διαδικασία επιλογής είναι η έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος, κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ – η εμπλοκή του ΑΣΕΠ ενισχύει το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Τόσο οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών όσο και των νοσοκομείων θα περνούν δοκιμασία διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων. Οι επτά πρώτοι υποψήφιοι για κάθε θέση θα καλούνται σε δομημένη συνέντευξη.

Το πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης είναι υποχρεωτικό, όπως και η γνώση ξένης γλώσσας. Επίσης, απαιτείται 10ετής εργασιακή εμπειρία για τα μεγάλα νοσοκομεία και θα δοθεί μεγάλη βάση σε εμπειρία σχετική με το αντικείμενο της θέσης. Η θητεία των διοικήσεων αυξάνεται από τρία σε τέσσερα έτη ώστε να υπάρχει πιο ικανός χρόνος να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η αξιολόγηση θα γίνεται με ετήσια σχέδια δράσης, με προγραμματισμό δράσεων, με ποιοτικούς στόχους, ποσοτικούς στόχους και συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Στην αρχή της θητείας τους οι διοικητές θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επιβράβευσης (μπόνους παραγωγικότητας) και παύσης, με εισήγηση του Υπουργού Υγείας. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας, η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων θα είναι ουσιαστικά καθημερινή και αδιάλειπτη.

13 οι Υγειονομικές Περιφέρειες

Η αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών από επτά σε 13 είναι η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και προς αυτό το σκοπό αναμένεται νομοθετική ρύθμιση. Σκοπός είναι να καταμεριστεί ο συντονισμός των νοσοκομείων ανά περιοχή και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να γίνουν τελικά πιο αποδοτικές.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση δεν θα αργήσει καθώς νομοθετικά πρόκειται για κάτι απλό. Πιθανόν ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου που ρυθμίζει διαφορετικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 20 Οκτωβρίου είναι σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις 17 ειδικές μονάδες για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και μετά από την ημερομηνία αυτή θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα