Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΕΣΥ-Χειρουργεία: Έρχεται νέα εφαρμογή – Πώς θα βλέπουν οι πολίτες την αναμονή ανά νοσοκομείο

Πρέπει να διαβάσετε

Σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη ενός ιστοτόπου στον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν την αναμονή που έχει κάθε νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση και αναλόγως να επιλέγουν πώς θα κινηθούν.

Σήμερα, τα νοσοκομεία διατηρούν ξεχωριστές λίστες χειρουργείων, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν ενημερώνονται, δεν τηρούνται ή δεν ελέγχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά περιστατικά που βρίσκονται στις λίστες χειρουργείων σήμερα δεν είναι πραγματικά, δηλαδή οι πολίτες έχουν αναζητήσει διαθέσιμο κενό για επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Συνεπώς, έχουν φύγει από τη λίστα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Εάν στην απουσία οργάνωσης συνυπολογιστεί η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά χειρουργικά τραπέζια να μη χρησιμοποιούνται, προκύπτουν σημαντικές αναμονές. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν τρεις μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους.

Το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, με σκοπό να μειώσει τις αναμονές και συνεπώς την ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτό το «νοικοκύρεμα» στα περιστατικά για τακτικό χειρουργείο στο ΕΣΥ επιδιώκεται από τις προωθούμενες ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας χθες στο 27ο συνέδριο του Economist σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του».

Ειδικότερα, το κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα διατηρεί τη δική του λίστα, ωστόσο θα υπάρχει μια κεντρική διαχείριση και έλεγχος. Βασικοί όροι για την κατάρτιση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Οι ασθενείς ενημερώνονται αμελλητί για την ημερομηνία της επέμβασης όταν εντάσσονται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από λίστα αυτή εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του νέου συστήματος είναι η ΗΔΙΚΑ που αναλαμβάνει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίσει τις δικλείδες ασφαλείας.

Η αναφορά του κ. Θεμιστοκλέους στην ψηφιακή…τακτοποίηση των χειρουργείων έγινε με αφορμή τη συζήτηση για την τεχνολογία και την καινοτομία. Δύο έννοιες που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, καταλύτης στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν με τη ψηφιοποίηση. Έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων, στους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. που θα συνδεθεί με τον ψηφιακό φάκελο και το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών. Το 2025 που θα ολοκληρωθούν θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να «τρέξουν» με τη βοήθεια της τεχνολογίας σημείωσε τη διαχείριση του αίματος μέσω συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο συνέδριο του Economist πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ειδικά για τη φαρμακευτική πολιτική. «H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.», ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, περιγράφοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα