«Αγκάθι» παραμένουν οι ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση προσωπικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σε επίπεδο Ηρακλείου, στα περισσότερα καταστήματα, οι βάρδιες βγαίνουν με υπερωρίες και σωματική εξάντληση των εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης.
«Έχουμε πολλούς πελάτες και λιγότερους εργαζομένους»
«Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και το μήνα Οκτώβριο δείχνει ότι ελλείψεις παραμένουν και ταυτόχρονα αναδεικνύεται την κούραση που έχει συσσωρευτεί στους εργαζομένους όλο αυτό το διάστημα. Οι βάρδιες βγαίνουν με υπερωρίες και ειδικά τις ημέρες που έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα τα καταστήματα. Πέρα από τις υπερωρίες είναι έντονη και η σωματική κούραση, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού σε σχέση με το φόρτο εργασίας είναι δυσανάλογες, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς πελάτες και λιγότερους εργαζομένους από τι πρέπει για να τους εξυπηρετήσουν».
Όσον αφορά στις ειδικότητες, οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα τμήματα της κουζίνας, στο σέρβις, στις ειδικότητες barista και πωλητών, στην λάντζα και την καθαρότητα. Επίσης μεγάλη έλλειψη υπάρχει και στα εξειδικευμένα στελέχη των καταστημάτων όπως F&B MANAGER.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ριζικιανάκη, χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν να εργαστούν στον κλάδο της εστίασης και πολλοί περισσότεροι αυτοί που εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
«Κάθε χρόνο βλέπουμε το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης. Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα καταστήματα εστίασης που πλέον δεν αποτελούν επάγγελμα ζωής αλλά ένα παροδικό επάγγελμα μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο. Αυτό πάντα υπήρχε στο χώρο μας αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Τώρα οι περισσότεροι έρχονται για λίγο, αφού οι συνθήκες και οι απολαβές δεν είναι κίνητρα για να χτιστεί μια καριέρα. Στα εποχικά καταστήματα και στα ξενοδοχεία αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς εκεί υπάρχει και το επιπλέον πρόβλημα ότι μένουν άνεργοι για 6 μήνες και χωρίς εισόδημα τους 3 μήνες από αυτούς. Άρα συμπεραίνουμε ότι δεν είναι επιλέξιμο από το κόσμο».
Αναζητούν ήδη προσωπικό για την επόμενη σεζόν οι επιχειρηματίες
Οι επιχειρηματίες εποχικών καταστημάτων μάλιστα αναζητούν ήδη προσωπικό για την επόμενη σεζόν, με την ελπίδα να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Στα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού πάντως είναι μεταξύ άλλων, να δοθούν κίνητρα στους εποχικούς εργαζομένους, σταθερές απολαβές και δικαιώματα μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ζητούν περισσότερους ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σωστές συνθήκες εργασίας.
Παράλληλα ο κ. Ριζικιανάκης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικού σχεδιασμού που θα ξεκινάει από την εκπαίδευση σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων, με δημοσιές σχολές δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες.