Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ESG: Η Ανάπτυξη σε όρους μεταβαλλόμενων Κανονισμών

Πρέπει να διαβάσετε

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
Μηχανικός Υλικών
O Νίκος Βασιλάκης είναι MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Μέλος του ΔΣ του Ο.Α.Κ ΑΕ και Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

17%  αναμένεται ο Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στις δαπάνες ESG και Συμβουλευτικής Αειφορίας/Βιωσιμότητας.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για το ESG και το καθαρό μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα πρόκειται να συνεχίσουν σε μια επιταχυνόμενη αναπτυξιακή τροχιά, υποκινούμενη από ρυθμιστικές και κοινωνικές πιέσεις.

Μια σειρά από σημαντικές συνεισφορές στη δράση καθαρής ενέργειας και για το κλίμα φέτος,  στο COP28 τονίστηκαν πέντε βασικοί πυλώνες που απαιτούνται για να διατηρηθεί η πόρτα ανοιχτή στην επίτευξη των  1,5°C, με την παγκόσμια αγορά Ρύπων να τίθεται υπό διερεύνηση.

Αυτοί οι κεντρικοί πυλώνες για δράση από τώρα έως το 2030 είναι:

–Τριπλασιασμός παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

–Διπλασιασμός του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

–Δεσμεύσεις της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, και ειδικότερα των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες με τη Συμφωνία του Παρισιού, ξεκινώντας με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις επιχειρήσεις κατά 75%.

–Δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας για τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

–Δέσμευση για μέτρα που διασφαλίζουν την ομαλή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των νέων εγκρίσεων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

(Πηγή COP28-IEA)

Για να μπορέσει όμως η επιχειρηματική κοινότητα, τα Κράτη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία να ακολουθήσει και να εναρμονιστεί, θα πρέπει τα Κανονιστικά πλαίσια βιωσιμότητας και ανάπτυξης να είναι παγκοσμίως συμβατά, και λιγότερο πολύπλοκα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το πολύπλοκο CSRD & EU Taxonomy, τα οποία θα γίνουν το 2024  CSDD & Double Materiallity.

Τι είναι όμως το μοντέλο βιωσιμότητας και πως κανονικοποιείται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Δείκτη προσαρμογής ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Η Οδηγία της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD):

▸ Η CSRD απαιτεί από τις εταιρείες εντός πεδίου να δημοσιεύουν
ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους ESG.

▸ Οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν το νέο
κανονισμό το 2024 με την δημοσίευση των Εκθέσεων το 2025.

▸ Οι εταιρείες που υπόκεινται στην υποχρέωση Έκθεσης Βιωσιμότητας CSRD θα πρέπει η έκθεση να είναι σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία για  Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS).

Για να μπορέσουν οι Επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κανονιστικές διατάξεις οφείλουν εκτός του ότι χρειάζονται εξωτερικό εξειδικευμένο συνεργάτη στα συγκεκριμένα θέματα, να έχουν δημιουργήσει εσωτερική Ομάδα διαχείρισης της Βιωσιμότητας της Εταιρίας, αλλά και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο επιλογής συγκεκριμένου ψηφιακού πακέτου συλλογής δεδομένων και εξαγωγής αποτελεσμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης (αναλόγως πάντα τις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησες).

Τα αποτελέσματα και η τελική Έκθεση θα πρέπει να επεξεργάζονται περαιτέρω ώστε να προχωρούν οι Εταιρείες σε διορθωτικές δράσεις.

Σε σχετική πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι το 71% των Επιχειρήσεων αναλαμβάνουν άμεσα δράση για το ESG, και ότι μόνο ελάχιστες από αυτές ασχολούνται με τον ;Aξονα 3 του Ανθρακικού τους αποτυπώματος (GHG-scope 1,2,3), ο οποίος εν τέλει είναι και ο κύριος δημιουργός του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα βιωσιμότερο μέλλον, με σεβασμό στην βιοποικιλότητα, η οποία δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά ίσως και ένα  θέμα Πολιτισμού.

Άλλα Πρόσφατα