Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ερώτημα Αλ. Μαρινάκη στο περιφερειακό συμβούλιο για την «ιδιωτικοποίηση της πυροπροστασίας»

Πρέπει να διαβάσετε

Ερώτημα στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 17 Οκτώβρη, υπέβαλε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης,  για τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, περί «ιδιωτικοποίησης της πυροπροστασίας». Ο Αλέκος Μαρινάκης ζήτησε επίσημη ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με τα στοιχεία που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ζητήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες με εργοδότη το ΤΑΙΠΕΔ «για την εκπόνηση μελετών κατάρτισης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης: 

Η δήλωση του περιφερειάρχη Κρήτης -απουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη-   ήταν ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει το έργο, αφού οι Διευθύνσεις Δασών είναι υποστελεχωμένες»!  Δήλωση αποκαλυπτική για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ,  που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δασών. Πολιτική που είναι ίδια με τη διαχρονικά ασκούμενη από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ,  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)  που αντιμετωπίζουν τα δάση  ως εμπόρευμα.

Η περιφερειακή αρχή, άλλωστε,  έχει … σπουδαία πείρα στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων,  στην οποία πρωτοστατεί. Με την ίδια πυξίδα,  αυτήν της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων,  υπηρετεί τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Κρήτη, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν επανειλημμένως καταγγείλει τη σοβαρή υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κρήτη, όπως και τις ελλείψεις σε μέσα, τη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, τη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, την κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στα θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Η εικόνα των Διευθύνσεων Δασών στην Κρήτη συμβαδίζει με τη συνολική όλης της χώρας και είναι αποκαλυπτική της στρατηγικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των Δασών, που προωθεί την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και την ιδιωτικοποίησή τους. Θυμίζουμε ότι στη Δασική Υπηρεσία δεν υπάρχουν δασεργάτες μόνιμοι σε κανένα δασαρχείο της Ελλάδας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν πάνω από 10.000. Υπηρετούν πανελλαδικά 650 δασολόγοι, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν πάνω από 2.500 για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών διαχείρισης και προστασίας όλων των δασών. Για τις άλλες κατηγορίες και ειδικότητες καλύπτεται το 30% των αναγκαίων.

Και αυτή η υπόθεση,  της προστασίας των δασών,  χρειάζεται να γίνει υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, ενάντια στην πολιτική που  – με κριτήριο το κέρδος – αφήνει απροστάτευτα τα δάση, τη λαϊκή περιουσία, βασικές λαϊκές ανάγκες και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα