Η Κρήτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη των περιοχών που απειλούνται με ερημοποίηση. Ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και απειλεί να μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε απέραντες ερήμους. Τα στοιχεία για τους δείκτες ερημοποίησης είναι δραματικά, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά οι μεταβολές εξελίσσονται σε τόσο γοργούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα εντοπίζει σημαντικές «μεταναστευτικές τάσεις» της αφρικανικής πανίδας ενώ στην Κρήτη καταγράφονται, για πρώτη φορά, όλο και περισσότερα είδη πτηνών από την Αφρική.
«Στην Κρήτη έχουμε παρατηρήσεις ορισμένων πτηνών από την Αφρική. Φαίνεται σιγά σιγά να θέλουν να μετακινηθούν προς τα βόρεια. Το ίδιο φαινόμενο εντοπίζεται και στην περιοχή της Βρετανίας, οπού μεσογειακά είδη πτηνών έχουν αρχίσει να εποικίζουν την νοτιά Αγγλία. Από εύκρατο υγρό κλίμα, μετατρέπεται στο μεσογειακό» δήλωσε στην τηλεόραση Creta ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Δρετάκης.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν ένα κινδυνολογικό σενάριο που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε βάθος ενός ή δύο αιώνων, αλλά είναι ένα φαινόμενο που ήδη εξελίσσεται με δραματικά γρήγορους ρυθμούς.
«Αν πραγματικά έχουμε την ερημοποίηση, με τα κλιματικά σενάρια που υπάρχουν για το τέλος του αιώνα που διανύουμε, θα είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις, διότι θα έχουμε μια μετακίνηση κλιματικών αλλαγών προς τα βόρεια. Δηλαδή οι βροχές που αναλογούν στην Κρήτη, μετακινούνται βόρεια και εμείς παίρνουμε λίγο από το κλίμα της Αφρικής» σημειώνει ο κ.Δρετάκης.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 100 χώρες στον κόσμο, με υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμο Ηνωμένων Εθνών.
Έως το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα 2/3 του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Ακόμη εκτιμάται ότι η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή, ενώ περισσότεροι από 135 εκ. άνθρωποι θα αναγκαστούν λόγω ξηρασίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στο κόκκινο βρίσκονται σήμερα η νοτιοανατολική Κρήτη, όλα τα νησιά του Αιγαίου, τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, καθώς και η ανατολική Πελοπόννησος.
Σωτήρης Μεταξάς