Γνωστός παιδοεργοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης παιδιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας, οποίος έχει παράλληλα και 3 παιδιατρικά κέντρα εργοθεραπείας στην Αττική, καταδικάστηκε μεν σε κάθειρξη 7 ετών για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 12χρόνου αγοριού που αντιμετώπιζε αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά ο Άρειος Πάγος, εφαρμόζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του.
Ο 12χρόνος, ο οποίος είχε ένα μικρότερο αδελφό, αλλά και τρεις μεγαλύτερους ετεροθαλείς αδελφούς από τον πρώτο γάμο της μητέρας του, από την παιδική του ηλικία αντιμετώπιζε προβλήματα διάσπαση της προσοχής στον ύπνο, απαισιόδοξες σκέψεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, που τον οδήγησαν σε πτώση των μαθητικών του επιδόσεων, ενώ το νοητικό του επίπεδο ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Είχε εξετασθεί από παιδοφυχίατρο και ψυχολόγο οι οποίοι διέγνωσαν δυσκολίες στη βαθιά δομή του λόγου και μικρή ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα.
Όταν συμπλήρωσε το 12° έτος και μπήκε στην εφηβεία τα προβλήματα επιτάθηκαν. Άρχισε να εκδηλώνει έντονο θυμό, νευρικότητα, αμφισβήτηση, επιθετικότητα, ανυπακοή και να συγκρούεται με τους γονείς του, ιδίως με τον πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε μεγάλη πτώση στις σχολικές του επιδόσεις.
Ο ανήλικος μέσω Skype αποκάλυψε στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του όσα συνέβαιναν στο κέντρο εργοθεραπείας επί δέκα συνεχείς μήνες και του ζήτησε να μην τα πει στους γονείς τους. Όμως, η παράκληση της σιωπής δεν τηρήθηκε και ενημερώθηκε ο πατέρας του 12χρόνου.
Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 και ενώ ήταν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου, η μητέρα του απευθύνθηκε σε «αναπτυξιακό εργοθεραπευτή», επιστημονική συνεργάτη παιδιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου παίδων της Αθήνας, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες διάγνωσης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές και έκανε προγράμματα αποκατάστασης. Πράγματι, έγινε η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του και καθορίστηκαν εβδομαδιαίες συνεδρίες και η πρώτη έγινε 24-9-2013.
Ο εργοθεραπευτής είχε αναφέρει στην μητέρα του 12χρονου, ότι «η θεραπεία θα περιλάμβανε και ασκήσεις χαλάρωσης στους καρπούς του ανήλικου, για τις οποίες ζήτησε και έλαβε τη συναίνεσή της», όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση.
Τον ανήλικο συνόδευε ο πατέρας του, ο οποίος τον ανέμενε είτε στον χώρο αναμονής που υπήρχε στο κέντρο εργοθεραπείας, είτε πήγαινε σε κοντινή καφετέρια, ενώ μέσα στο ιατρείο ήταν πάντα μόνος του ο ανήλικος με τον εργοθεραπευτή, με κλειστή την πόρτα, όχι όμως κλειδωμένη.
Αρχικά, ο 12χρόνος στα ραντεβού πήγαινε απρόθυμα, καθώς στην πρώτη συνεδρία τον ρώτησε «αν “παίζει” το γεννητικό του όργανο και αν βλέπει τσόντες και εκείνος του απάντησε θετικά». Παρ΄ όλα αυτά συνέχισε να πηγαίνει για το χατίρι της μητέρας του.
Τα τελευταία 15 λεπτά των συνεδριάσεων γινόντουσαν ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας με αγγίγματα και μαλάξεις στα χέρια, στο στήθος, στον ώμο, στην κοιλιά και στα πόδια, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να πηγαίνει με μεγαλύτερη προθυμία.
Κατά τη διάρκεια της 5ης ή 6ης συνεδρίας ο εργοθεραπευτής, αφού είχε αποκτήσει πλέον την εμπιστοσύνη του ανήλικου, του ζήτησε να ξαπλώσει στο πάτωμα. Του έβαλε ένα μαξιλάρι να ακουμπήσει το κεφάλι του και του έκανε μασάζ στο σώμα και στα πόδια.
Στις επόμενες συνεδρίες «τον έτριβε χαλαρωτικά ψηλά στα πόδια και τον άγγιζε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων». Στα επόμενα ραντεβού, ο εργοθεραπευτής με τις άκρες των δακτύλων του χεριού ψηλάφιζε τα γεννητικά όργανα του 12χρόνου αρχικά έξω από το παντελόνι και στην συνέχεια μέσα από αυτό, κάτι που συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα στις επόμενες συνεδρίες.
Έτσι, κοντά στις εορτές του Πάσχα του 2014, όταν ο ανήλικος είπε στον εργοθεραπευτή ότι ο πατέρας του πρότεινε να τον συνοδεύσει σε οίκο ανοχής, εκείνος προχώρησε ακόμη ένα βήμα, με την πρόφαση ότι «θα τον προετοιμάσει για αυτή την εμπειρία».
Ο ανήλικος, όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, ένιωθε μπερδεμένος με αυτό που συνέβαινε, άλλοτε άβολα και προβληματισμένος και άλλοτε ευχαριστημένος από τα ερεθίσματα των γεννητικών του οργάνων που δεχόταν. Προ αυτού του αδιεξόδου, αναζήτησε λύση στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του που διέμενε στο εξωτερικό. Μέσω Skype του αποκάλυψε αυτά που συνέβαιναν στο κέντρο εργοθεραπείας επί δέκα συνεχείς μήνες (Σεπτέμβριος 2013 έως Ιούλιο 2014) και του ζήτησε να μην τα πει στους γονείς τους. Όμως, η παράκληση της σιωπής δεν τηρήθηκε και ενημερώθηκε ο πατέρας του 12χρόνου. Από τη στιγμή αυτή και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.
Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο εργοθεραπευτής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για αποπλάνηση 12χρόνου ανήλικου κατ’ εξακολούθηση και για κατάχρηση σε ασέλγεια.
Τελικά, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική απόφαση, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του.
Πηγή: protothema.gr