Δεκάδες δείγματα αποστέλλονται καθημερινά στα εργαστήρια κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για εξέταση και σχεδόν για το ένα στα δύο πιστοποιείται η γρίπη H1N1.
Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος το διευθύνει, μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» ανέφερε: «Είναι προφανές ότι έχουμε έξαρση του ιού και πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων για εργαστηριακή ανάλυση. Το 48,5% των δειγμάτων είναι θετικό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό των θετικών δειγμάτων δεν ξεπερνούσε το 43%.
Ο κ. Σουρβίνος είπε ότι η έγκαιρη λήψη ταμιφλού από τους ασθενείς έχει σημασία για την καλύτερη πορεία της νόσου. Όσον αφορά στο αντιγριπικό εμβόλιο, υπογράμμισε ότι ενεργοποιείται εβδομάδες μετά τη χορήγησή του.
Είναι γνωστό ότι σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα σε όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών και το στέλεχος της γρίπης, που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά.
Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.
Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Πηγή: Εφημερίδα «Πατρίς»