Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έργα και δράσεις 387 εκατ. ευρώ δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουριστικού κλάδου δείχνουν να βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Τουρισμού όσον αφορά στην αξιοποίηση πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασης η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 387 εκατ. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί κινητοποιούν πόρους περίπου 222 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πάντως ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα προκειμένου να απορροφηθούν οι συγκεκριμένοι πόροι, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως μία μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι τα έργα αυτά διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες: ο πρώτος είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών μας, ο δεύτερος είναι διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο τρίτος η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τέλος η ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Όπως ανέφερε η υπουργός ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών και ορειβατικών καταφυγίων, την βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες και την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων.

Σημειωτέον πως στις επόμενες δράσεις περιλαμβάνονται και αρκετά έργα που σχετίζονται με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως, για παράδειγμα, μία νέα εφαρμογή για smartphones (app) που θα απευθύνεται στους επισκέπτες της χώρας και θα αντλεί περιεχόμενο από την αναβαθμισμένη έκδοση του visitgreece.gr. Το app αυτό δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δράσεις

Τα έργα που υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διαρθρώνονται σε τέσσερις δράσεις.

Η πρώτη έχει τίτλο «Τουριστική Ανάπτυξη» και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 321 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δράση αφορά στην «Τουριστική Εκπαίδευση», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ η τρίτη αφορά τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η τέταρτη αφορά «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», προϋπολογισμού επίσης περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Αρκετή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά στην πρώτη δράση (Τουριστική Ανάπτυξη) καθώς έχει ήδη προχωρήσει η δημοσίευση 4 προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους. Οι προσκλήσεις αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης ορεινού τουρισμού, προσβασιμότητας σε παραλίες και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων.

Μία από τις προσκλήσεις αφορά το έργο για τη «Διαχείριση Προορισμών», με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 16 εκατ. ευρώ, στόχος της οποίας είναι η πιο αποδοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση των επιμέρους προορισμών της χώρας, όπως ανέφερε η υπουργός.

Μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά τον ορεινό τουρισμό όπου τα κονδύλια φθάνουν στα 56 εκατ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι έχουν δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Επίσης, στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έργο που αφορά στην προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, ενώ στα 17 εκατ. ευρώ εκείνο για την προσβασιμότητα στις παραλίες

Επίσης, στα 159 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έργο που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Στα έργα που προγραμματίζονται περιλαμβάνεται ακόμη η ανάπτυξη ενός νέου ευέλικτου Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και η παροχή προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών. Όπως, επίσης, και η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «MyDigitalTourism», σκοπός της οποίας θα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, επιχειρηματιών, ταξιδιωτών σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού. Προβλέπεται ακόμα η δημιουργία υποσυστήματος καταγραφής αφίξεων – αναχωρήσεων επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα