Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ερευνητής ΙΤΕ: Σε 8 μήνες εμβόλιο για τον Covid-19

Πρέπει να διαβάσετε

Σε οκτώ με δώδεκα μήνες εκτιμά η επιστημονική κοινότητα ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο και οι πρώτες θεραπευτικές ουσίες για τον νέο κορωνοϊό όπως τόνισε μιλώντας στην Tηλεόραση CRETA ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας πως ήδη έχει παραχθεί το πρώτο εμβόλιο στη Βοστόνη και στις αρχές του επόμενου μήνα θα δοκιμαστεί σε ασθενείς και υγιείς εθελοντές στην Αμερική.

12 03 20 KENTRIKO.mpg.00_20_00_05.Still001.bmp

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες που δουλεύουν σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα και έχουν αποδώσει αυτές οι προσπάθειες ήδη ευρήματα. Εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Βοστόνη, έχει παράξει ήδη το πρώτο εμβόλιο, το έχει στείλει στα εθνικά ινστιτούτα υγείας της Αμερικής στην Ουάσιγκτον και στις αρχές του επόμενου μήνα θα δοκιμαστεί το εμβόλιο σε ασθενείς και υγιείς εθελοντές στην Αμερική».

Όπως επισήμανε ο κ. Γραβάνης ο κορωνοϊός διαφέρει από τον ιό της γρίπης και γι’αυτόν τον λόγο η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την πρόκληση.

Μέσα από την Τηλεόραση CRETA ο κ. Γραβάνης κάλεσε τους ηλικιωμένους, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους νέους να μείνουν σπίτι για τους επόμενους δύο μήνες που θεωρούνται κρίσιμοι για τη διασπορά του κορωνοϊού. Όπως είπε, ο ιός παραμένει στον αέρα για τρεις ώρες και στις επιφάνειες για τρεις μέρες.

Μύθοι και αλήθειες για τις μάσκες

Ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανόλης Κέλλης αναφερόμενος στο θέμα των ιατρικών-προστατευτικών μασκών διευκρίνισε πως αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέτρο πρόληψης.

11 03 20 KENTRIKO .mpg.00_25_41_09.Still001.bmp

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που κάνει η μάσκα είναι να μειώσει τα βακτηρίδια και τους ιούς που μεταφέρονται. Τα βακτηρίδια και οι ιοί όμως λαμβάνονται από τα μάτια, τα χέρια και το πρόσωπο. Ο κίνδυνος είναι ότι φορώντας τη μάσκα, πολλές φορές το πρώτο λάθος είναι ότι μπορεί να ακουμπήσουμε τη μάσκα σε κάποια επιφάνεια ή μπορεί βάζοντας τη μάσκα να πιάσουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν πρέπει να φοράμε μάσκες αν δεν είμαστε ασθενείς».

Μαρία Μπινιχάκη

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα