Πολυπαραγοντικό είναι το φαινόμενο που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης και είχε ως αποτέλεσμα τις δραματικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα του προϊόντος όσο και στην ποσότητα παραγωγής.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου αποκαλύπτουν όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και αποτελούν έναν συνδυασμό του δάκου, μίας πληθώρας μηκητολογικών αιτιών αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών. Για τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας που θα αποτελέσει «εργαλείο» για την επόμενη περίοδο μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο εντομολόγος ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Παναγιώτης Μυλωνάς.
«Στα δείγματα που παραλάβαμε από την Κρήτη εντοπίσαμε έντονες προσβολές από δάκο αλλά και από τον μύκητα camarosporium. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας βοήθησαν στο να αναπτυχθούν ο δάκος και οι μύκητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι ο πληθυσμός του δάκου στην Κρήτη ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Αυτός σημαίνει πως αναπτύχθηκε τους Φθινοπωρινούς μήνες λόγω καιρού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μυλωνάς.
Όπως διευκρινίζεται, οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες ευνόησαν την ανεξέλεγκτη αύξηση των πληθυσμών του δάκου. Παράλληλα η δακοπροσβολή επέφερε την πρόωρη ωρίμανση των καρπών καθιστώντας τους περισσότερο ευάλωτους σε επακόλουθες μυκητολογικές μολύνσεις κατά την κρίσιμη περίοδο του φθινοπώρου, με συνέπεια την πρόκληση δευτερογενών μυκητολογικών προσβολών του ελαιοκάρπου.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται πως το γλοιοσπόριο δεν είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελαιοκάρπου στην Κρήτη.
«Στα δείγματα που εξετάσαμε δεν εντοπίσαμε γλοιοσπόριο», ξεκαθάρισε ο ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καταλήγοντας πως η βασική αιτία της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του τοπικού ελαιολάδου είναι η δακοπροσβολή σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες.
«Η προηγούμενη ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη είναι διδακτική. Πρέπει τα εργαστηριακά δεδομένα που προέκυψαν να τα αναλύσουμε περαιτέρω και να τα αξιοποιήσουμε για την επόμενη περίοδο. Η έξαρση του πληθυσμού του δάκου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και για να προστατέψουμε τους παραγωγούς απαιτείται συνεχής έρευνα», σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.
Σωτήρης Μεταξάς