Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρευνα για τον θαλάσσιο και ορεινό πλούτο του Μιραμπέλου – Στο CRETA ο Ν. Παπαδόπουλος

Πρέπει να διαβάσετε

To εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεσκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων διοργάνωσαν μία ημερίδα, για τα αποτελέσματα του έργου «Διάτοπο», τεκμηρίωση και ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών πόρων του Μιραμπέλου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεσκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Νίκος Παπαδόπουλος  εξήγησε πως σήμερα είναι η καταληκτική ημερίδα ενημέρωσης στον κόσμο, στην Ελούντα, για τα ερευνητικά αποτελέσματα του προγράμματος που ξεκίνησε το 2019, τα τελευταία δηλαδή τρία χρόνια. «Ασχοληθήκαμε με το αντικείμενο που έχει να κάνει με τους χώρους της πολιτιστικής κληρονομιάς και πως αυτοί απειλούνται από διάφορους ποικιλόμορφους και φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, που βρίσκονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων τόσο από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την οικιστική ανάπτυξη γύρω από τις θέσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Σημείωσε δε, πως θεωρείται απαραίτητο και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του προγράμματος, να αναπτυχθούν και να ενεργοποιηθούν καινοτόμες δράσεις που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική τεκμηρίωση και την συστηματική παρακολούθηση των χώρων αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτοί εντάσσονται. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον είναι οντότητες και έννοιες που είναι συνυφασμένες η μία με την άλλη».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, οπότε οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρίσκονται στην ακτή ή είναι βυθισμένα πολύ κοντά σε μικρό βάθος μέσα στην θάλασσα, αν θέλουν να τεκμηριωθούν και δεν χαρτογραφηθούν θα τα χάσουμε μέσα στο χρόνο. «Επίσης, από την άλλη, αρχαιολογικές θέσεις που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως η Οξά, επίσης δημιουργούνται παράγοντες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική διάβρωση ή φαινόμενα ερημοποίησης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία θα μπορέσουν να τεκμηριώσουν και να χαρτογραφήσουν τις θέσεις, να καταγραφεί η επικινδυνότητα που μπορεί να έχουν αυτές οι θέσεις από τους φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, να δημιουργηθούν πλάνα για την προστασία τους και την ανάδειξη τους στο μέλλον».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία και τη συνεργατική δουλειά που έγινε τα τελευταία 3 χρόνια ανάμεσα σε επιστήμονες και ερευνητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, τόσο από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Κρήτη αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. «Όλοι αυτοί οι ερευνητές, όλη αυτή η ομάδα, κατάφερε να βάλει ένα μικρό λιθαράκι όσον αφορά την προαγωγή του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, στην περιοχή. Προφανώς υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την εδαφική ή παράκτια διάβρωση. Υπάρχουν πιέσεις που δέχονται οι αρχαιολογικοί τόποι και το περιβάλλον, σε κάθε περίπτωση όμως αυτά μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και να χρησιμοποιηθούν δράσεις που θα μπορέσει να αναπτυχθεί βιώσιμα, η περιοχή τόσο τουριστικά που είναι το κύριο εισόδημα των πολιτών εδώ όσο και να αναδειχθεί ταυτόχρονα ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής».

 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε στην Τηλεόραση CRETA ο κ. Παπαδόπουλος:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα