Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρευνα για τους λόγους χαμηλής επισκεψιμότητας σε 200 Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων ανέθεσε τη διενέργεια μελέτης με στόχο την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στους τελευταίους στην κατάταξη 200 Αρχαιολογικούς χώρους, Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σχετικά, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών σε αυτό, τα ελληνικά Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι καλούνται να αναζητήσουν νέους τρόπους προσέγγισης των επισκεπτών. Έτσι, προτείνεται να διερευνηθούν σε βάθος οι λόγοι της χαμηλής επισκεψιμότητας σε 200 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού στην ελληνική Επικράτεια, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητας στους εν λόγω χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στους υπεύθυνους αυτών των χώρων (εφορίες αρχαιοτήτων και υπεύθυνου χώρων) σχετικά με θέματα λειτουργίας και προσβασιμότητας, εκδηλώσεων και δράσεων, ψηφιακών μέσων κ.α. Παράλληλα θα διερευνηθεί η πολιτική των εισιτηρίων, η οποία θα περιλαμβάνει και μια συγκριτική ανάλυση της τιμής εισιτηρίου με αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Επίσης, θα αναλυθούν οικονομικοί και τουριστικοί παράγοντες και θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης Αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα προκύψει και η κατάθεση προτάσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Να σημειωθεί ότι κατά την περυσινή χρονιά επετεύχθη ρεκόρ στις εισπράξεις από τις εισόδους στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το σύνολο των εισπράξεων κατέγραψε αύξηση κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 αγγίζοντας τα 155 εκατ. ευρώ από 119.25 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 25,6% στους επισκέπτες των Μουσείων, κατά 20,4% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 52,7% στις αντίστοιχες εισπράξεις. Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2022 κατά 22,5% στους επισκέπτες, κατά 17,7% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 24,6% στις αντίστοιχες εισπράξεις.

Το 2024, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να είναι μία επίσης καλή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα. Η επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τόσο την επισκεψιμότητα όσο και τις εισπράξεις των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων.

Πηγήtravel.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα