Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρχονται «κουρέματα» και νέοι κανόνες συνταγογράφησης σε 10 κατηγορίες φαρμάκων

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αλλαγές στη συνταγογράφηση σε 10 κατηγορίες φαρμάκων αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να βάλει νέους κανόνες στις συνταγές φαρμάκων που εκδίδονται στις 10 αυτές κατηγορίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι προκαλούν το μεγαλύτερο κόστος στον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος προκαλείται αναιτιολόγητα, αφού η κατανάλωση δεν ανταποκρίνεται στο μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης.

Πρόκειται για φάρμακα που αντιμετωπίζουν χρόνια και σοβαρά νοσήματα με μεγάλη χρήση, καθώς υπολογίζεται ότι από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των 2,5 δις ευρώ, το 1,4 δις ευρώ προέρχεται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Νέα όρια στη συνταγογράφηση

Πληροφορίες του ethnos.gr τονίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη στα χέρια της τον κατάλογο με τα σκευάσματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τους νέους κανόνες που θα ορίσει.

Ωστόσο, φαίνεται πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά σύνθετο γρίφο, καθώς περιλαμβάνονται και φάρμακα που θεωρούνται άκρως σημαντικά για τη ζωή χιλιάδων ασθενών και ο περιορισμός τους θα επέφερε σοβαρές δυσκολίες.

Παρόλα αυτά μελετώνται νέοι συνταγογραφικοί κανόνες που θα απευθύνονται στους γιατρούς οι οποίοι για να χορηγήσουν συγκεκριμένες θεραπείες σε πάσχοντες θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια.

Το υπουργείο Υγείας πάντως με τα νέα «κουρέματα» που σκοπεύει να επιβάλει, ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Συνάντηση Πλεύρη Φαρμακοβιομηχανιών

Στο μεταξύ όμως χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των εκπροσώπων των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ και PIF), προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπεται στον ΕΟΠΥΥ.

Οι δύο πλευρές δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν καταρχάς για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και δευτερευόντως για τη μείωση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών που είναι υποχρεωμένες να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ( rebate και clawback).

Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι δεν θα αυξηθεί η δαπάνη στα φάρμακα, αλλά θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει χρήματα με άλλες μεθόδους, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του ΣΦΕΕ και της PIF με τον υπουργό Υγείας ήταν οι αλλαγές που προωθούνται στους κλειστούς προϋπολογισμούς για τα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας προτίθεται να αλλάξει την απόφασή του και να εκδώσει μία διορθωτική ώστε να μην αδικούνται οι εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα, πληρώνοντας υψηλά ποσοστά σε υποχρεωτικές επιστροφές (clawback).

Η αρχική απόφαση του Θάνου Πλεύρη όριζε ότι το 62% του κλειστού προϋπολογισμού θα αφορά στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και 38% στα καινοτόμα φάρμακα.

Παρότι επρόκειτο να ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών το νέο διορθωμένο ποσοστό στο “μοίρασμα” της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Θάνος Πλεύρης τους γνωστοποίησε ότι οι τελικές αποφάσεις του θα ανακοινωθούν επισήμως τη Δευτέρα.

Πάντως έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας θα καταλήξει μεταξύ 58-59% του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία, ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να δοθεί για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τόσο για τα λεγόμενα 1Α όσο και για τα 1Β (σ.σ.: Τα 1Α χορηγούνται μόνο σε νοσοκομεία ενώ τα 1Β δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).

Παράλληλα ο Θάνος Πλεύρης προτίθεται να αφαιρέσει από τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τα κονδύλια που διαθέτει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για τις εισαγωγές φαρμάκων. Ένα κονδύλι που θα κυμανθεί στα 20 εκατ. ευρώ (το κέρδος του ΙΦΕΤ), ώστε να ενισχυθεί η δαπάνη στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Από την πλευρά πάντως των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για το μοίρασμα της δαπάνης, αφού θα στερήσει κονδύλια από τα νέα φάρμακα, ενώ ο κλάδος θα ζητήσει και συνάντηση από τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα