Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις – Νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον Τύπο

Πρέπει να διαβάσετε

Θέματα του υπουργείου Εργασίας, καθώς και νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υποδομών συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επιπλέον 375 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο επιδοτήσεων για τα καύσιμα, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Επίσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε – και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε – το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) για την περίοδο 2022 -2025.

Συγκεκριμένα:

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας. Παρουσίασε τους 10 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία, τονίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης είναι μια πολιτική με αποτέλεσμα, παρά τη δυσμενή συγκυρία.

-Για τις συντάξεις. Πέρα από τις επιμέρους αυξήσεις που έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, με το νέο έτος θα δοθούν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

-Για τις εκκρεμείς συντάξεις. Η Κυβέρνηση έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, επιτυγχάνοντας απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις, όσες ολόκληρο το 2019. Επιπλέον οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.

-Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», θωρακίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

-Για την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5% (που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών), από 17,3% τον Ιούλιο του 2019. Το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την πανδημία, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τριπλασιαστεί, καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ.

-Για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει πραγματική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη και αναζητούν ενεργά εργασία. Παράλληλα, η κατάρτιση γίνεται όπλο στα χέρια των ανέργων για να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν, με την ενεργό εμπλοκή των πανεπιστημίων και μεγάλων διεθνών εταιρειών.

-Για τα εργασιακά. Με νομοθετικές παρεμβάσεις καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, και τα παραπάνω δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

-Για την κοινωνική προστασία. Η Κυβέρνηση δαπάνησε πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 για κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με το νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας η Κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας με την θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, την δημιουργία δομών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για άτομα άνω των 15 ετών και την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής. Παράλληλα, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία με παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς (κάρτα αναπηρίας, προσωπικός βοηθός), όσο και στην ένταξη ή επανένταξη στον κόσμο της εργασίας.

-Για τη στήριξη της οικογένειας. Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια και τους νέους γονείς με τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας. Ξεκίνησε το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς και προωθείται η δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

-Για τα θέματα ισότητας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά στην ισότητα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών. Παράλληλα έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης, τόσο στην εργασία, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

-Για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι κεντρικό μέλημα της Κυβέρνησης. Παράδειγμα, η επιτυχής λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1555, η οποία έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο υπουργείο Εργασίας για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, την υλοποίηση νέας στεγαστικής πολιτικής, την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την πλήρη λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός, Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής προτεραιότητας που αποδίδεται στην κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης αποτελεί κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τη διοικητική διαδικασία για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, όπως αυτές αποτυπώνονται στον υφιστάμενο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Νομοσχέδιο για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Το πλέγμα των προτεινόμενων διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα αποσκοπεί: α) Στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που προβλέπουν τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων, σε εναρμόνιση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. β) Στο διαχωρισμό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων, προκειμένου να επιτελούνται οι σκοποί του σωφρονισμού, δίχως να συγχρωτίζονται κρατούμενοι για αδικήματα διαφορετικής φύσης και βαρύτητας. γ) Στον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις μεταγωγής σε ειδικά καταστήματα, τις προϋποθέσεις χορήγησης του ευεργετήματος τακτικών ή εκπαιδευτικών αδειών και εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής, σε αντιστοιχία και με την προβλεπόμενη διαβάθμιση της βαρύτητας των εγκλημάτων για τη θεμελίωση των προϋποθέσεων απόλυσης υπό όρον στο νέο Ποινικό Κώδικα. δ) Στη διόρθωση, μεταξύ άλλων, της αρμοδιότητας που πλέον μεταβιβάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω της μεταφοράς της αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. ε) Στη λήψη μέριμνας, μέσω της ενίσχυσης των φορέων, για την κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

-Βραχυπρόθεσμοι: Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των κρατουμένων που βασίζεται σε φυλή, χρώμα, φύλο, εθνική καταγωγή, θρησκεία, αναπηρία, ιδεολογικές πεποιθήσεις, γενετήσιο προσανατολισμό κ.λπ., καθώς και η εναρμόνιση με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

-Μακροπρόθεσμοι: Η επίτευξη των σωφρονιστικών σκοπών της ποινής και η κοινωνική αποκατάσταση και η επαγγελματική απορρόφηση των αποφυλακισθέντων.

Νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον Τύπο

Ο Γιάννης Οικονόμου παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου συστήνεται Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) και Μητρώο Έντυπου Τύπου (Μ.Ε.Τ.), το οποίο περιλαμβάνει και εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, με βασικό στόχο τη σύνδεση της ένταξης στα Μητρώα με τη λήψη κρατικής διαφήμισης και κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για την ένταξη στα αντίστοιχα Μητρώα, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας.

Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

-Η οριοθέτηση του χώρου των έντυπων ΜΜΕ και για πρώτη φορά η οριοθέτηση του χώρου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

-Η ένταξη των Μέσων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου στα Μητρώα συνδέεται με τη δυνατότητα λήψης κρατικής διαφήμισης και κρατικής ενίσχυσης.

-Η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της υποχρεωτικής αναγραφής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της ταυτότητας των επιχειρήσεων του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, της σύστασης Επιτροπής Δεοντολογίας και της εντατικοποίησης των ελέγχων της πληρότητας των προϋποθέσεων.

-Η εισαγωγή κριτηρίων εγγραφής και προϋποθέσεων παραμονής στα Μητρώα (ενδεικτικά: ιστορικότητα, ελάχιστος αριθμός δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων).

-Η συλλογή καίριων πληροφοριών (ενδεικτικά: απήχηση, κυκλοφορία, στόχευση) για τις επιχειρήσεις αυτές με σκοπό την απόκτηση στοιχείων για παροχή πολιτικών στήριξης.

Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε – και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε – το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) για την περίοδο 2022 -2025.

Το Σχέδιο αποτελεί μία ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων για τη συστηματική και συντονισμένη την αντιμετώπιση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων της διαφθοράς στην κοινωνία, στην οικονομία και στους Θεσμούς.

Διασφαλίζει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενσωματώνοντας προτεραιότητες που αναδεικνύουν οι ετήσιες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και στο πλαίσιο για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου.

Επίσης, υλοποιεί και συναφείς συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών που έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως της GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και του United Nations Office On Drugs and Crime (UNODC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα