Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρχεται νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι περιλαμβάνει το φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο

Πρέπει να διαβάσετε

Η επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής στις 28 Αυγούστου θα σημάνει και την ουσιαστική εκκίνηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Τα τρία νομοσχέδια -ψήφος αποδήμων, μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος, κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος και του μηνύματος στους πολίτες πως η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι άμεσα υλοποιήσιμες.

 

Το φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο αναμένεται πλούσιο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν η διάταξη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η αναδιάταξη του επιτελικού κράτους, το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, πιθανότατα η διάταξη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο νέος κώδικας διοικητικής διαδικασίας, με απαλλαγή των πολιτών από γραφειοκρατικά βάρη, αλλά και οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές προσώπων στις ανεξάρτητες Αρχές.

Με το άνοιγμα της Βουλής θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία, κατά το Σύνταγμα, γίνεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει την αύξηση κοινωνικών μεταβιβάσεων, δηλαδή ποσών για μισθούς και συντάξεις. Από εκεί και πέρα, η διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να περάσει σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια -πιθανώς του Σεπτεμβρίου- και αμέσως μετά να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Η διάταξη -επί της ουσίας παράκαμψη του άρθρου 16- θα προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος και θα αναθέτει στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης τον καθορισμό των απαιτούμενων κριτηρίων, η πλήρωση των οποίων θα οδηγεί στην έγκριση της λειτουργίας ενός ιδρύματος ως πανεπιστημιακού. Η κυβέρνηση θεωρεί τη ρύθμιση ως άκρως σημαντική και προπομπό της τροποποίησης του άρθρου 16 στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ανοίξει στις αρχές του 2025. Πριν από τη διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νομοθετικό έργο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την ψήφιση, εντός Σεπτεμβρίου, νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και την ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης, καθώς και για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση με κοινά προγράμματα που θα αφορούν ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα.

Ποινικός κώδικας

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επιταχύνουν και την ψήφιση διατάξεων που σχετίζονται με αυτές. Πέραν της αυστηροποίησης ποινών σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο, εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να αναμένονται οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο πυροπροστασίας, καθώς και οι διατάξεις, σε νομοθετικό επίπεδο, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετατροπή δασών σε παραγωγικά, με δυνατότητα εκμετάλλευσης της δασικής βιομάζας, η οποία συνεπακόλουθα θα φέρει καθαρισμό δασών.

Πέραν των αλλαγών του ποινικού κώδικα για την πραγματική έκτιση των ποινών που επιβάλλονται σε εμπρηστές, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά παράλληλα αλλαγές στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης. Θολό είναι ακόμα το τοπίο σε σχέση με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Το στοιχείο που δυσχεραίνει το εγχείρημα είναι οι αναταράξεις που θα προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς και η πίεση που θα ασκηθεί από τα κόμματα στα δεξιά. Το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει να φέρει τη ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και εντός του 2023, εκτιμώντας ότι όσο νωρίτερα έρθει, τόσο πιο εύκολα θα περάσει.

Αμέσως μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής θα εισαχθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, βασική διάταξη του οποίου θα είναι η κατάργηση της οριζόντιας κράτησης του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Η κατάργηση παρακράτησης αυτού του ποσοστού θα συνοδευτεί με ταυτόχρονη αντικατάστασή της από φορολογική κλιμακούμενη παρακράτηση στο εισόδημα 10% έως 15%, με εξαίρεση ποσά έως 5.000 ευρώ.

Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, στο ίδιο πακέτο θα υπάρχει και νομοθετική διάταξη προκειμένου να λαμβάνουν σύνταξη ακόμα και όσοι έχουν οφειλές ύψους 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το συγκεκριμένο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σημαντικό θα είναι και το νομοθετικό έργο του υπουργείου Εσωτερικών. Η άρση γραφειοκρατικών βαρών από την πλάτη των πολιτών θα συνεχιστεί με υπηρεσίες μιας στάσης. Επί της ουσίας, όπου δεν είναι δυνατή η ψηφιακή εκτέλεση των συναλλαγών, η συλλογή των απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών θα γίνεται από τους υπαλλήλους και όχι από τον πολίτη, εφόσον πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί από δημόσια υπηρεσία.

Από εκεί και πέρα, κρίσιμες θεωρούνται οι αλλαγές στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, που, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει και ένα καινοτόμο τεστ επάρκειας στο οποίο θα υποβάλλονται τα στελέχη. Τέλος, το φθινοπωρινό νομοθετικό πακέτο του υπουργείου Εσωτερικών θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης δήμων και περιφερειών, με την ψήφισή τους μάλιστα να τοποθετείται πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εντός του φθινοπώρου, υπό την αίρεση της έγκρισής του από την Ε.Ε., αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον 5 δισ. ευρώ.

Αλλαγή του Κανονισμού

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μια από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, με το βλέμμα στην πλήρωση των κενών θέσεων που θα προκύψουν στις ανεξάρτητες Αρχές μετά τη λήξη της θητείας πολλών μελών τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πλην ΕΣΡ, η πλήρωση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η είσοδος οκτώ κομμάτων στη Βουλή έφερε σαρωτικές αλλαγές στη σύνθεση της Διάσκεψης, σε βαθμό που η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα δηλαδή που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ολομέλεια, να μην έχει την πλειοψηφία στη Διάσκεψη λόγω των πολλών μελών της αντιπολίτευσης. Η αλλαγή αυτή θα διασφαλίζει στη Ν.Δ. το 50%+1 -και συγκεκριμένα14 μέλη έναντι 13 της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη- προκειμένου οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί στην Ολομέλεια να αντανακλώνται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και στη Διάσκεψη.

Η αλλαγή του Κανονισμού και επομένως και της σύνθεσης στη Διάσκεψη θα ανοίξει κύκλο διαβούλευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία θα οδηγήσει στην επίτευξη πλειοψηφίας 3/5 για την αντικατάσταση μελών ανεξάρτητων Αρχών. Με βάση τους συσχετισμούς που θα προκύψουν, η Ν.Δ. θα χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη ενός μόνο κόμματος της αντιπολίτευσης (πλην «Σπαρτιατών» και Νίκης, που έχουν μόνο ένα μέλος στη Διάσκεψη) προκειμένου να φτάσει στα 3/5. Σημειώνεται ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η θητεία πολλών μελών ανεξάρτητων Αρχών έχει λήξει, με σημαντικότερο ζήτημα αυτό των τριών τακτικών και τα τριών αναπληρωματικών μελών στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Πηγήenikos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα