Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Έρχεται επιδημία καρδιαγγειακής νόσου στην Ελλάδα»

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κίνδυνος να βρεθεί ο ελληνικός πληθυσμός αντιμέτωπος με μία «επιδημία» καρδιαγγειακών νοσημάτων τα επόμενα χρόνια δεν είναι ένα εφιαλτικό σενάριο αλλά ένα δεδομένο γεγονός για το οποίο η κλεψύδρα έχει σχεδόν αδειάσει και βρίσκεται προ των πυλών. Μία σειρά από παράγοντες όπως είναι η διατροφή, το κάπνισμα, ο τρόπος ζωής και η κρίση έχουν διαμορφώσει εξαιρετικά ανησυχητικές τάσεις για την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα.

Για το φαινόμενο μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

«Η Κρήτη τη δεκαετία του ’60 είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά σε συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Σήμερα σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, με την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση, καταγράφονται αυξητικές τάσεις στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την επιδημία της καρδιαγγειακής νόσου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Λιονής.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερες και καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, οι τάσεις των τελευταίων δεκαετιών περιλαμβάνουν το μεταβαλλόμενο καθεστώς στη χορήγηση φαρμάκων, από φάρμακα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας είναι ένα τεράστιο θέμα. Ο ρόλος του γιατρού και του φαρμακοποιού θα πρέπει να είναι κυρίαρχος. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υποφέρει από την πολυφαρμακία» σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ.Λιονής αναφέρθηκε και στην ακαδημαϊκή «συστράτευση» του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που θα υλοποιήσουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής άπορων ατόμων.

«Είναι μία απόδειξη ότι οι συνέργειες μπορούν να αποδώσουν και να έχουν κοινωνικό αποτέλεσμα. Σαφώς και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργεί μία προοπτική περαιτέρω συνεργασίας. Το πρόγραμμα αυτό, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται να ενδυναμώσει αλλά και να ενισχύσει μικρές ομάδες από τους ωφελουμενους, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επαγγελματίες Υγείας, με ερευνητές, με Πανεπιστημιακους, που θα βοηθήσουν όχι μόνο στο αναγνωρίσουν τις δικές τους ανάγκες Υγείας, αλλά και να πάρουν αποφάσεις» επεσήμανε ο Χρήστος Λιονής.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα