Από ψηλά ή μάλλον από πολύ ψηλά η Αστυνομία θα βλέπει σύντομα τα πάντα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης! Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προωθεί την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης την αστυνόμευσή του ΒΟΑΚ και ειδικότερα την παρακολούθηση της κυκλοφορία και την κίνηση των οχημάτων στη μεγαλύτερη οδική αρτηρία του νησιού, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης με πολλά θύματα σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
Το πρόγραμμα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ (!) προβλέπει την απόκτηση ειδικής υλικοτεχνικής υποδομής με «αιχμή του δόρατος» ειδικά drones, τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα είναι σε συνεχή λειτουργία όλο το 24ωρο.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακός σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο και θα βοηθήσει, όπως εκτιμάται, στην ομαλή κίνηση των χιλιάδων οχημάτων που κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην Κρήτη σχεδιάζεται να έρθουν τρία drones. «Για να αντιληφθεί κανείς τις δυνατότητες που θα έχουν τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα κι ότι δεν πρόκειται για τα drone που γνωρίζουμε, αρκεί να σκεφτεί ότι τα τρία αυτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν τη δυνατότητα με ειδικές κάμερες και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα να παρακολουθούν και να δίνουν εικόνα όλου του μήκους του ΒΟΑΚ, εκατοντάδων δηλαδή χιλιομέτρων. Και πώς θα επιτυγχάνεται αυτό; Από τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, καθώς θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, τα drones θα ίπτανται σε τόσο μεγάλο ύψος και με τις ειδικές κάμερες που θα διαθέτουν θα μπορούν να «πιάνουν» την εικόνα του τι συμβαίνει ακόμα και από τον ένα νομό στον άλλο».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, θα είναι δυνατή η εικόνα σε ζωντανή σύνδεση, καθώς επίσης και η «αποτύπωση» σε πραγματικό χρόνο ενός τροχαίου ατυχήματος ή κάποιας άλλης τροχονομικής παράβασης που θα θέτει σε κίνδυνο τους διερχόμενους στον ΒΟΑΚ. «Οι δυνατότητες αυτές θα «λύσουν τα χέρια» για την πορεία της αστυνομικής έρευνας. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να συλλεχθούν στοιχεία για το σχηματισμό μιας δικογραφίας, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράφονται οι παραβάσεις από αέρος και να επιδίδονται και οι κλήσεις στους παραβάτες».
Πάντως, αν και ο ρόλος των drones θα είναι προκαθορισμένος, δεν αποκλείεται, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, εάν υπάρξουν και οι απαραίτητες άδειες, ο ρόλος τους να διευρυνθεί και γι’ άλλες αστυνομικές χρήσεις…
Κέντρα Επιχειρήσεων και ειδική εκπαίδευση
Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο που θα λειτουργούν και θα χρησιμοποιούνται τα τρία drones που η Αστυνομία θέλει για την Κρήτη (σ.σ αναμένεται να αποκτηθούν και για την οδική σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο), εκτιμάται ότι για το χειρισμό τους θα στηθούν κέντρα επιχειρήσεων σε χώρους της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του νησιού.
Ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για το που θα μπορούσαν να «στηθούν» αυτά τα κέντρα επιχειρήσεων με ειδικά μόνιτορ και άλλο εξοπλισμό, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και κινητές μονάδες με εξοπλισμένα οχήματα της Αστυνομίας. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για το χειρισμό του εξοπλισμού που σχεδιάζει να εντάξει στις δυνάμεις της η ΕΛ.ΑΣ.