Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Επτά μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα πήραν το «πράσινο φως» της Κομισιόν – Ένα εξ αυτών στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Επτά είναι τα ελληνικά «πράσινα» projects που πήραν και επίσημα την έγκριση της Κομισιόν ως έργα κοινού και αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Συνολικά ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 166 έργα PCI/PMI εκ των οποίων πάνω από τα μισά θα τεθούν σε λειτουργία την τριετία 2027 – 2030 και αφορούν κυρίως projects ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων.

Ποιά είναι τα 7 ελληνικά έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κομισιόν

-Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ — Κύπρου — Ελλάδας (γνωστή ως EUROASIA Interconnector), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα κοινού ενδιαφέροντος: Διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος) και Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς στην Κρήτη.

-Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που περιλαμβάνει την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα, ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στη Βουλγαρία, ως τα σύνορα με την Ελλάδα.

-Αγωγός από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κύπρου και Κρήτης (γνωστός ως αγωγός EastMed), με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.

-Ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας (GREGY Interconnector).

-Υποθαλάσσια αποθήκη CO2 στον Πρίνο που αφορά τη μεταφορά εκπομπών C02 από την Ελλάδα μέσω αγωγού και με πλοίο από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κύπρος, Ιταλία και Σλοβενία.

–Αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας.

-Μονάδα μπαταριών της Πτολεμαΐδας.

Τα 3 νέα έργα

Τα 3 από τα 7 έργα είναι καινούριες εντάξεις.

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY

Ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι νέα ένταξη στον κατάλογο, έχει η έγκριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector. Είναι έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, που θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Το έργο, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

Πρίνος CO2

Νέο project από την Ελλάδα είναι και το σχέδιο ανάπτυξης αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, με φορέα υλοποίησης την Energean.

Το project προωθείται με την υποστήριξη του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία δικτύου αγωγών για τη συγκέντρωση των ποσοτήτων CO2 και τη μεταφορά τους στην αποθήκη στον Πρίνο.

Στόχος της Energean είναι η αποθήκη να είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τις αρχές 2026, με ετήσια δυναμικότητα αποθήκευσης 1 εκατ. Τόνων CO2 σε αρχική φάση. Στην επόμενη φάση, με την πλήρη ανάπτυξη του έργου, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 3 εκατ. Τόνους CO2. Ο προϋπολογισμός του έργου, ώστε να αποκτήσει πλήρη δυναμικότητα, ξεπερνά το 1 δις. Ευρώ.

H αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο θα επιτρέψει τη μείωση εκπομπών σε βιομηχανιών με σημαντική παραγωγή αέριων ρύπων (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, μεταλλουργία, ηλεκτροπαραγωγή, διυλιστήρια).

Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος – Βουλγαρίας

Έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029 και προϋπολογισμό της τάξης του 1 δις. Ευρώ. Αφορά στη δημιουργία ενός νέου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου μήκους 540 χλμ., που θα έχει σκοπό τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου κυρίως από το νότιο τμήμα της Ελλάδας μέχρι το σημείο διασύνδεσης με του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινό project των δύο διαχειριστών, ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz, αφορά σε μια καινούργια «ραχοκοκαλιά» αγωγών υδρογόνου με συνολικό μήκος 790 χλμ στην Ελλάδα.

Πηγήypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα