«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μην μπει η Π.Ε. Ηρακλείου στην “κόκκινη” ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δύο ΦΕΚ που εκδόθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι περιοχές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Στο πορτοκαλί, στο κόκκινο και το βαθύ κόκκινο ενώ όσον αφορά την Κρήτη, το Λασίθι, τα Χανιά και η Π.Ε. Ηρακλείου εκτός από τον δήμο είναι στο πορτοκαλί ενώ ο δήμος Ηρακλείου και η Π.Ε. Ρεθύμνου είναι στο κόκκινο. 

Έτσι, στο δήμο Ηρακλείου και στην Π.Ε. Ρεθύμνου ισχύουν τα εξής:

Τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί,
  • τηλεκπαίδευση για τα λύκεια,
  • πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα,
  • λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία κλείνουν στις 17.30 το απόγευμα ενώ εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα που μένουν ανοιχτά όλο το βράδυ.

Οι Όμιλοι Κολύμβησης θα μπορούν από τις 27 Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν προπονήσεις και στις «κόκκινες» περιοχές σε ανοιχτά και κλειστά κολυμβητήρια, όμως δεν θα δέχονται επισκέπτες.

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από δήμο σε δήμο όσο οι δραστηριότητες βρίσκονται σε ισχύ ενώ η απαγόρευση μετακίνησης απαγορεύεται μόνο όταν ένας δήμος κατατάσσεται στο «βαθύ κόκκινο».

Συνεχίζονται κανονικά τα delivery ενώ και τα σούπερ μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές μπορούν να παραδίδουν κατ’ οίκον. Το take away επιτρέπεται, όχι όμως ως λόγος αυτοτελούς μετακίνησης.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα.