Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η επόμενη μέρα της πανδημίας: Γρίπη και RSV ξανά στο προσκήνιο – Ποια τα νέα χαρακτηριστικά στις μολύνσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού έχουν πλέον αρθεί κι οι ιοί το φετινό χειμώνα κάνουν «πάρτυ», δεδομένου ότι επί δύο έτη το ανοσοποιητικό μας σύστημα ήταν αρκετά προστατευμένο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ενώ πριν την εμφάνιση της πανδημίας απασχολούσε κυρίως τους παιδιάτρους, καθώς προκαλούσε σημαντικό κλινικό πρόβλημα σε νεογνά και βρέφη λόγω βρογχιολίτιδας, φέτος προσβάλλει συχνά και ενήλικες.

«Εμφανίστηκε κάποια στιγμή και μέσα στην πανδημία το 2021 και μάλιστα το καλοκαίρι, σε μη αναμενόμενη δηλαδή περίοδο, όπως και σε άλλες χώρες. Και στην Αμερική το καλοκαίρι του 2021 υπήρχε έξαρση σε κάποιο βαθμό του ιού RSV. Τώρα ακολουθεί κι αυτός το εποχικό πρότυπο του χειμώνα και μπορώ να σας πω ότι βρίσκεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά της γρίπης αυτή τη στιγμή», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, όπου βγαίνουν τα αποτελέσματα των test.

Φέτος η επιτήρηση που γίνεται από τον ΕΟΔΥ δεν αφορά μόνο τον κορωνοϊό, αλλά και τα τρία αναπνευστικά παθογόνα. «Eίναι μια συντονισμένη επιτήρηση σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ECDC και αφορά γρίπη, RSV και κορωνοϊό», διευκρίνισε ο Γιώργος Σουρβίνος.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η γρίπη είναι σε έξαρση, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα, ενήλικες και παιδιά, να οδηγούνται στο νοσοκομείο. «Αυτό που προκαλεί μια μικρή έκπληξη είναι η πρώιμη σχετικά εμφάνιση του ιού της γρίπης. Είχαμε συνηθίσει ειδικά στην Κρήτη να εμφανίζεται μετά τις γιορτές, τον Ιανουάριο. Βέβαια υπήρχαν οι ενδείξεις από το καλοκαίρι. Είχαμε τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για κρούσματα τα οποία είχαν ανιχνευτεί σε τουριστικούς προορισμούς σε νησιά», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος και πρόσθεσε παράλληλα τον προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου.

«Το στέλεχος που φαίνεται να επικρατεί είναι το Η3Ν2 στο 95% των περιπτώσεων. Το αντιγριπικό εμβόλιο δύο παραλλαγές που καλύπτει είναι για το Η3Ν2, οπότε υπάρχει κάλυψη, το θέμα είναι πόσο εύστοχη είναι η πρόβλεψη του εμβολίου. Αυτό είναι κάθε χρόνο το στοίχημα, γιατί η σύνθεσή του βασίζεται στις πιθανότητες των στελεχών της γρίπης της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι όμως δεν υπήρχαν πολλά κρούσματα για να καταγραφούν και να υπάρχουν πολλά δεδομένα για να οδηγήσουν σε ένα νέο εμβόλιο με μεγάλη πιθανότητα να είναι επιτυχημένο. Αυτός είναι ο σχεδιασμός κάθε χρόνο. Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δύο φορές το χρόνο και με βάση τα προηγούμενα δεδομένα σε νότιο και βόρειο ημισφαίριο, σχεδιάζεται με πιθανότητες κι ειδικούς αλγορίθμους το νεότερο εμβόλιο της επόμενης περιόδου.»

Στον αντίποδα, ο κορωνοϊός στην παρούσα φάση δεν επιβαρύνει το Ε.Σ.Υ.. «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα self-test που δε δηλώνονται, είναι πολλαπλάσια. Κυρίως τα άτομα που προσβάλλονται είναι ευπαθή κι ηλικιωμένα, τα οποία υφίστανται απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων που έχουν», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.

Στο ερώτημα αν έχει χαθεί το μέτρημα στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας απάντησε: «Το σημαντικό είναι ότι παραμένουμε ακόμη στο ίδιο γράμμα, δηλαδή το Ο. Ναι μεν ο ιός εξελίσσεται πολύ γρήγορα, δε φαίνεται όμως να αλλάζει ιδιαίτερα η κλινική εικόνα των ασθενών, η οποία είναι λοίμωξη του ανώτατου αναπνευστικού κι όχι βαριά πνευμονία.»

Ένα ποσοστό περίπου 18-19% των ασθενών στην Κρήτη αφορά σε περιστατικά επαναμόλυνσης με διαφορετικό στέλεχος. «Ο φόβος πάντα είναι αυτό που λέμε ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή ότι το νεώτερο στέλεχος διαφεύγει της προηγούμενης ανοσίας που έχει δημιουργηθεί είτε λόγω νόσησης, είτε λόγω εμβολιασμού», κατέληξε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα