Εποχικές αλλεργίες στο παιδί: Δώστε σημασία σε αυτό το σημάδι

Πρέπει να διαβάσετε

Ακόμη και ο πιο έμπειρος γονέας δεν διακρίνει πάντα τη διαφορά μεταξύ παιδικών αλλεργιών και κρυολογήματος.

Η θερμοκρασία δειλά-δειλά αυξάνεται και οι εποχικές αλλεργίες κάνουν πολλούς να φτερνίζονται, να τρίβουν τα μάτια τους και να φυσούν την μύτη τους επανειλημμένα.

Μπορεί να είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τα δικά σας συμπτώματα αλλεργίας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη και για τον πιο έμπειρο γονέα να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ παιδικών αλλεργιών και κρυολογήματος.

Ένα ενδεικτικό σημάδι ότι ένα παιδί έχει εποχιακές αλλεργίες είναι ότι τρίβει το πρόσωπό του, λέει η αλλεργιολόγος, δρ. Sandra Hong, της Cleveland Clinic.

“Τρίβουν τα μάτια τους και τρίβουν την μύτη τους. Μερικές φορές τα παιδιά θα έχουν μια μικροσκοπική κοκκινωπή γραμμή ακριβώς στη μύτη τους, ακριβώς επειδή την πιέζουν συνέχεια. Έτσι θα δείτε μια μικρή πτυχή εκεί μόνο από όλο το τρίψιμο της μύτης τους που κάνουν”.

Τα περισσότερα παιδιά με εποχιακές αλλεργίες θα ακούγονται μπουκωμένα. Οι γονείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους τρώει με το στόμα ανοιχτό επειδή δεν μπορεί να αναπνεύσει αποτελεσματικά από την μύτη, λέει η ίδια.

Μερικά παιδιά έχουν επίσης συμπτώματα άσθματος, με αποτέλεσμα να αισθάνονται δύσπνοια και να βήχουν πολύ.

Μπορώ να δώσω στο παιδί μου φάρμακα για τις εποχικές αλλεργίες;

Οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες όπως σπρέι φυσιολογικού ορού, ρινικά σπρέι στεροειδών και αντιισταμινικά μπορούν να λειτουργήσουν στα παιδιά, αλλά η δρ. Hong συνιστά στους γονείς να μιλήσουν πρώτα με τον παιδίατρό τους σχετικά με τα διαφορετικά φάρμακα και τη σωστή δοσολογία.

6 πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τις εποχικές αλλεργίες του παιδιού σας

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Το φτέρνισμα, ο κνησμός στην μύτη, τον λαιμό και στα μάτια και η ερυθρότητα συνήθως σηματοδοτούν εποχικές αλλεργίες. Όπως το κρυολόγημα, οι εποχικές αλλεργίες προκαλούν καταρροή, αλλά το υγρό είναι διαυγές και υδαρές. Στο κρυολόγημα, αντιθέτως, η βλέννα είναι πιο παχιά και με κίτρινη ή πράσινη απόχρωση.

Η ηλικία έχει σημασία

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών μπορεί να έχουν εποχικές αλλεργίες. Τα αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως τα ακάρεα της σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων, μπορεί να επηρεάσουν παιδιά ηλικίας 1 ή 2 ετών. Οι ενήλικες μπορεί να ξεπεράσουν τις παιδικές αλλεργίες ή μπορεί να επιμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Κληρονομικότητα

Τα παιδιά συχνά κληρονομούν την ευαισθησία στις εποχικές αλλεργίες από την μαμά ή τον μπαμπά. Αλλά δεν είναι πάντα αλλεργικά στα ίδια πράγματα. Κληρονομείτε στα παιδιά την (ατυχή) ικανότητα να είναι αλλεργικά, όχι τη συγκεκριμένη ευαισθησία στα ίδια αλλεργιογόνα που επηρεάζουν εσάς.

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διαχειρίζονται καλά τα συμπτώματα αλλεργίας για τα περισσότερα παιδιά. Λειτουργούν καλά για το φτέρνισμα και τον κνησμό, αλλά δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το μπούκωμα και την αποστράγγιση. Υπάρχουν όμως και ρινικά σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή, που αντιμετωπίζουν καλά και τα τέσσερα συμπτώματα.

Οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες βοηθούν στον κνησμό. Όσον αφορά τα αποσυμφορητικά, μιλήστε πρώτα με τον παιδίατρο πριν τα δώσετε στο παιδί σας, επειδή μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες και σοβαρές επιπλοκές.

Κύκλος φαρμακευτικής αγωγής

Ακόμα κι αν το παιδί σας αισθάνεται καλύτερα, μπορείτε να συνεχίσετε να του δίνετε φάρμακα για τις εποχικές αλλεργίες ή ρινικό σπρέι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης των αλλεργιών.

Αποφυγή της γύρης

Η εξαρχής αποφυγή είναι η καλύτερη θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες, αλλά είναι δύσκολο όταν το “ένοχο” αλλεργιογόνο είναι παντού στον αέρα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του παιδιού σας στη γύρη. Το γρασίδι και η γύρη τείνουν να είναι στα υψηλότερα επίπεδα το πρωί. Γι’ αυτό κρατήστε τις όποιες υπαίθριες δραστηριότητες για το απόγευμα όσο αυτό είναι εφικτό. Και βάλτε το παιδί σας να φοράει γυαλιά ηλίου όταν παίζει έξω για να αποτρέψετε τη φαγούρα, τα ερεθισμένα μάτια.

Μέσα στο σπίτι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια “ασφαλή ζώνη” χωρίς γύρη στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Φροντίστε να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά για να μην μπαίνει η γύρη. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο HEPA για την κεντρική μονάδα του κλιματιστικού σας ή ένα ξεχωριστό φίλτρο αέρα στο δωμάτιο του παιδιού σας για να μειώσετε τη γύρη εσωτερικού χώρου.

Και μετά τη διασκέδαση στην ύπαιθρο, φροντίστε το παιδί σας να κάνει ντους και να πλύνει καλά τα μαλλιά του πριν πάει για ύπνο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα