Αυλαία χτες τα μεσάνυχτα με 721.395 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη μοιρασιά των 500 εκατ. ευρώ της Επιστρεπτέας 6.
Αλλά το ποιοι τελικώς θα φτάσουν στην πηγή της χρηματοδότησης, θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, όταν αποκαλυφθούν τα κριτήρια επιλογής και οι «κόφτες» που θα χρειαστεί να μπουν.
Δεκάδες χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν τέλη του 2019 ή του 2020, θα λάβουν για πρώτη φορά επιδότηση ασχέτως τζίρου, ενώ άλλες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν για δεύτερη ή και περισσότερες φορές. Άλλωστε και στην Επιστρεπτέα 5 είχαν μείνει εκτός σχεδόν 1 στις 2 υποψήφιες, καθώς αιτήσεις έκανε όποιος ήθελε –ακόμα και οι κερδοφόρες!
Ωστόσο οι επιχειρήσεις ξέρουν πως η 6η Επιστρεπτέα είναι η προτελευταία και τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, θα δοθεί η 7η και τελευταία Επιστρεπτέα με κονδύλι 1 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο αφότου ξεκίνησαν η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, έρχεται και το τέλος των εκτάκτων μέτρων κρατικής ενίσχυσης, που κρατούσαν εν ζωή και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις «ζόμπι» οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες – χωρίς κρίση και μέτρα διάσωσης- θα είχαν προ πολλού κλείσει. Και αυτό αποδεικνύεται στα νούμερα του ΓΕΜΗ, που δείχνουν ότι το 2020 (έτος πανδημίας) άνοιξαν όσες δεν άνοιξαν το 2019 ή το 2018, ενώ έκλεισαν λιγότερες από όσες έκλειναν τα προηγούμενα χρόνια.
Η επόμενη μέρα φέρνει επιδότηση παγίων δαπανών, μόνον για επιχειρήσεις που έχουν λόγο ύπαρξης και λειτουργούν κανονικά, εφόσον εκλείψουν τα lockdown. Η έκθεση Εποπτείας της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι το μέτρο θα αφορά «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή εκπτώσεως φόρου και ασφαλιστικών εισφορών». Με άλλα λόγια, θα λαμβάνουν κατά βάση φοροαπαλλαγές, παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία τους να τα κάνουν ό,τι θέλουν.
Το μήνυμα είναι προφανώς ότι ένα χρόνο μετά την κρίση, όλοι οφείλουν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και να εξελιχθούν και οι ίδιοι. Πχ επιδοτείται μεν η δημιουργία e-shop ή η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων ή εργαζομένων που μπαινόβγαιναν ως τώρα σε αναστολές συμβάσεων, αλλά από στο β΄εξάμηνο κάποιος θα φροντίζει από μόνος τους για αυτά, εάν και εφόσον φυσικά το κράτος δεν διατάξει να κλείσει η δραστηριότητα που ασκεί. Είτε για αυτήν την πανδημία, είτε ακόμα όμως και για οποιαδήποτε άλλη αιτία , με την έννοια ότι αναγκαζόμαστε πλέον όλοι να ζούμε με τις παγκόσμιες οικονομικές ή υγειονομικές κρίσεις.
Πηγή: newmoney.gr