Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ΠΟΙΟΣ τελικά είναι ο ΑΓΡΌΤΗΣ που έχετε ως επίκεντρο της πολιτικής σας και ποια ζητήματα βιώνει στην καθημερινότητα του. Η επιστολή μας μπορεί να είναι μακροσκελή αλλά κάθε πρόταση της είναι άκρως απαραίτητη ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος των προβλημάτων.
ΚΌΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ
-Υγρά καύσιμα
Είναι ο ίδιος αγρότης που θα επιδοτηθεί 13,2 ευρώ/μήνα σε καύσιμα, ενώ αυτό που αντικρίζει καθημερινά είναι οι τιμές των καυσίμων να εδραιώνεται σταθερά άνω των 2 ευρώ (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο στο υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας).
Επιπλέον ήδη ανακοινώθηκαν αυξήσεις 30% στην μεταφορά των προϊόντων ως αποτέλεσμα της αύξησης των καυσίμων.
-Ρήτρα αναπροσαρμογής
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που μέσα σε 6 μήνες έχει αναγκαστεί να πληρώσει διπλάσια τουλάχιστον αξία στην ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, το πρώτο τρίμηνο θα επιδοτηθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο σύνολο των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Το επόμενο τρίμηνο θα επιδοτηθεί στο 50% και είναι πλέον βέβαιο ότι θα ακολουθήσει 30% και τελικά μηδέν. Εδραιώνεται έτσι η αρχική αύξηση στο κόστος ενέργειας 100%.
-ΕΤΜΕΑΡ
Είναι ο ίδιος αγρότης που δεν δικαιούται μείωση στην χρέωση / ΜWH αν έχει κάνει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της παροχής του από 2014 (ακόμα και διεύθυνση αλληλογραφίας). Αποτέλεσμα, οι νέοι κυρίως αγρότες να χρεώνονται 17€/ΜWH αντί για 9€/ΜWH που προβλέπεται για τους ενεργοβόρους κλάδους.
-Μείωση ΦΠΑ σε λιπάσματα
Είναι ο ίδιος αγρότης που τον τελευταίο χρόνο χρεώνεται ακριβότερα 60 – 80% τα εφόδια της παραγωγής του. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι για τις καθαρές εμπορικές συναλλαγές ο ΦΠΑ δεν δύναται να προσμετρηθεί στο τελικό κόστος αγοράς εφοδίων αφού τελικά υπάρχει συμψηφισμός με τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Όπως και να χει όμως ένα τέτοιο μετρό θα είχε ενδιαφέρον αν τελική τιμή αγοράς ενός προϊόντος δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα.
Για παράδειγμα ένα λίπασμα πριν ένα χρόνο στοίχιζε στον παραγωγό 20 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13%, σύνολο 22,6 ευρώ.
Σήμερα το ίδιο λίπασμα στοιχίζει 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 13% σύνολο 39,55 ευρώ. Η πρόταση σας είναι στο ίδιο λίπασμα 35 ευρώ πλέον ΦΠΑ 6% σύνολο 37,1 ευρώ. Δηλαδή παραμένει 64,1 % ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Επιπροσθέτως δεν αναφέρεστε πουθενά για τα λιπάσματα που βρίσκονται σήμερα στον συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Αυτό το μέτρο θα καταλήξει όλοι οι αγρότες να έχουν χρεωστικό ΦΠΑ καθώς θα αγοράζουν με 6% και θα πωλούν με 13%.
ΘΕΣΜΙΚΆ ΘΈΜΑΤΑ
– Αποκλεισμός νησιωτικών περιοχών
Είναι ο ίδιος ο αγρότης νησιωτικής περιοχής που μόνο στην εξαγγελία μία απεργιακής κινητοποίησης στις ακτοπλοϊκές γραμμές, βλέπει τις τιμές στα προϊόντα του να κατρακυλούν και στο ενδεχόμενο δε της συνέχισης της απεργίας τελικά καταλήγουν στις χωματερές. Ταυτόχρονα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για επέλθει η ισορροπία στην αγορά.
-Κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Είναι ο ίδιος αγρότης που ενώ έχει ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του στην εφορία με την πρόσφατη ρύθμιση των 72 δόσεων, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε αναγκαστικές κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για κατασχέσεις για προηγούμενες ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί.
-ΕΛΓΑ
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών από τοπικά καιρικά φαινόμενα αν το σύνολο καταστροφής για την περιοχή του είναι μικρότερο του 30% .
-Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που αναγκάζεται να επωμιστεί αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανεπάρκεια της Πολιτείας να ελέγξει παράνομες εισαγωγές και Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων καθώς επίσης και την υπολειμματικότητα τους σε φυτοφάρμακα από αυτές τις χώρες εισαγωγής.
Επίσης ο ίδιος αγρότης είναι που βάλλεται συνεχώς από την κοινωνία ως υπεύθυνος για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ενώ τελικα η τιμή που απολαμβάνει είναι χαμηλότερη από άλλες χρονιές. Και σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες και η ανεπάρκεια του κράτους για περιορισμένο φαινομένων αισχροκέρδειας, βαραίνει τεχνηέντως τον απλό αγρότη.
-Φορολογία
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ότι το αντικείμενο που δραστηριοποιείται είναι ένα ΕΥΠΑΘΈΣ προϊόν και τον εξομοιώνει φορολογικά στην ίδια κατηγορία με όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Αποτέλεσμα είναι να φορολογηθεί έως και 44% στα εισοδήματα του.
-Εργάτες γης
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που δεν μπορεί να διατηρήσει το ελάχιστο πλέον και εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό (υπήκοοι τρίτων χωρών) λόγω της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας για την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων.
Επίσης, αφού υπάρχει αδυναμία νομιμοποίησης τους δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης εξόδων για το κόστος εργασίας ,άρα φορολογείται έμμεσα για αυτό το υπαρκτό έξοδο, ως έσοδα.
Παράλληλα υποχρεώνει όσους νομιμοποιούνται να κατατάσσονται σε ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ 27,5%
– Έγκριση τύπου θερμοκηπιακών μονάδων
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που λαμβάνονται ερήμην του αποφάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες με άγνοια του αντικειμένου και που τελικά καταλήγουν ανεφάρμοστες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται εγκλωβισμένος έως την τροποποίηση τους με ρεαλιστικά δεδομένα.
– Εισφορές ΕΦΚΑ
Είναι ο ίδιος ο αγρότης που ενώ έχει πληρώσει τις εισφορές του προς τον ΕΦΚΑ το σύστημα καθυστερεί την εκκαθάριση τους με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ, στην Κρήτη υπάρχει ένα ρητό που έλεγαν παλαιότεροι και σοφότεροι από εμάς : “Όταν δεν μπορείς να κάνεις σε κάποιον καλό, τουλάχιστον μην του κάνεις κακό”. Αυτό ακριβώς περιγράφει το αίσθημα που νιώθουν σήμερα όλοι οι αγρότες.
Θα ήταν εντιμότερο (και κατανοητό σε ένα βαθμό) να δηλώσετε την αδυναμία του Κράτους να στηρίξει το πρωτογενή τομέα παρά τον σχεδιασμό ημίμετρων που τελικά δεν θα έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ευελπιστούμε να λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν τις παραπάνω παρατηρήσεις μας και να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για άμεσες, σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να παράξει, να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα και μετέπειτα να εξάγει, ενισχύοντας έτσι την κρατική οικονομία.