Ασταμάτητες οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη από χθες το βράδυ (24/03), με τον καιρό να κάνει… μούσκεμα τον προγραμματισμό για τις παρελάσεις, Σε επίπεδο Ηρακλείου αποφασίστηκε το πρωί η ακύρωση της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, λόγω κακοκαιρίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Όπως αποφασίστηκε και σε συνέχεια του χθεσινού δελτίου τύπου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και για λόγους ασφάλειας και προστασίας των συμμετεχόντων, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η σημερινή μαθητική-στρατιωτική παρέλαση στο Ηράκλειο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ. Τίτου στις 10:45 π.μ. και η κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη στις 11:30 π.μ.».
Ήδη οι δήμοι του νομού, με ανακοινώσεις, ενημερώνουν για την ακύρωση της διεξαγωγής των κατά τόπους παρελάσεων.
Δήμος Μαλεβιζίου:
«Ο Δήμος Μαλεβιζίου ανακοινώνει ότι η παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2026, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026 και ώρα 12:00 μ.μ. κατά μήκος της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι, ματαιώνεται λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.
Οι ισχυρές καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή καθιστούν αδύνατη την ασφαλή διεξαγωγή της παρέλασης, ιδίως για τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας που θα συμμετείχαν σε αυτήν.
Η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών, των εκπαιδευτικών και όλων των συμμετεχόντων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 10:00 π.μ όπως και οι Δοξολογίες στις Δημοτικές Κοινότητες Τυλίσου και Κρουσώνα.
Η Εθνική μας Επέτειος παραμένει ιερή. Τιμούμε τους ήρωες του 1821 στη μνήμη και στην καρδιά μας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα: www.emy.gr».
Δήμος Μινώα Πεδιάδας:
«Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ενημερώνει τους δημότες ότι από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι Δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις, οι οποίες ακυρώνονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Η απόφαση ελήφθη με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των συμμετεχόντων και του συνόλου των πολιτών, κατόπιν αξιολόγησης των μετεωρολογικών δεδομένων και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Ο Δήμος ευχαριστεί τους πολίτες για την κατανόηση και καλεί όλους να επιδείξουν αυξημένη προσοχή στις μετακινήσεις τους.».
Δήμος Χερσονήσου:
«O Δήμος Χερσονήσου ακυρώνει τη σημερινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας. Η απόφαση ελήφθη για την ασφάλεια των συμμετεχόντων μαθητών και των πολιτών, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Κανονικά θα γίνουν η δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων. Η 25η Μαρτίου, όμως, παραμένει μια ημέρα τιμής και μνήμης για την ιστορία και την ελευθερία της πατρίδας μας.».
Δήμος Γόρτυνας:
«Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στον Δήμο Γόρτυνας, οι μαθητικές παρελάσεις, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, δεν θα πραγματοποιηθούν. Οι Δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.».
Δήμος Φαιστού:
«Ενημερώνουμε ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα και στον Δήμο Φαιστού, οι παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, δεν θα πραγματοποιηθούν.
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι Δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.».
Χωρίς παρελάσεις Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιος Νικόλαος
Την αρχή έκανε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, που από νωρίς χθες το μεσημέρι (24/03) ανακοίνωσε την ακύρωσης της παρέλασης λόγω κακοκαιρίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που προβλέπονται από την ΕΜΥ για αύριο στην Π.Ε. Ρεθύμνης και για προστασία των μαθητών, καθώς και όλων των συμμετεχόντων, η καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου ματαιώνεται. Η Δοξολογία καθώς και οι καταθέσεις στεφάνων, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.».
Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η Αντιπεριφέρεια Χανίων, που έκανε επίσης γνωστή την ακύρωση της παρέλασης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Έπειτα από την τελευταία πρόβλεψη καιρικών συνθηκών που εκδόθηκε απόψε το βράδυ, η οποία επιβεβαιώνει έντονες βροχοπτώσεις για το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Μαρτίου, ανακοινώνεται η ακύρωση της Παρέλασης.
Υπενθυμίζουμε ότι η δοξολογία και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.».
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, έγινε γνωστή και η ακύρωση διεξαγωγής της παρέλασης στον Άγιο Νικόλαο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου ανακοινώνεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ακυρώνεται η διεξαγωγή της σημερινής μαθητικής – στρατιωτικής παρέλασης (Τετάρτη 25 Μαρτίου) στον Άγιο Νικόλαο.
Η δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.».