Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο ο όγκος πωλήσεων των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, όταν ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 5,3%, αύξηση που αποδίδεται στο σύνολό της στον πληθωρισμό.
Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, με την Τράπεζα της Ελλάδος να προειδοποιεί ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής αναμένεται να είναι αργή.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο πληθωρισμός τροφίμων έφθασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο στο 17,9% το Μάρτιο του 2023 και εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί κατά τη διάρκεια του έτους εξαιτίας των μειωμένων πιέσεων στις τιμές κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, αλλά όχι ταχέως, καθώς οι προγενέστερες αυξήσεις των στοιχείων του κόστους παραγωγής (κόστος μεταφοράς, κόστος λιπασμάτων) εξακολουθούσαν να μετακυλίονται στις τιμές των τελικών προϊόντων.
Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την παράταση τόσο του «καλαθιού του νοικοκυριού» όσο και του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα και καύσιμα έως το τέλος του έτους.
Οι τιμές στα είδη διατροφής παραμένουν υψηλές συνολικά στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να εκτιμάται από τη Eurostat ότι τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 11,7%. Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν στις 7 Ιουλίου θα δείξουν διψήφιες αυξήσεις στα τρόφιμα.