Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο και στο Μαγαρικάρι – Αυτοψία από τον Ευθύμιο Λέκκα

Πρέπει να διαβάσετε

Οι επικίνδυνες ρηγματώσεις στις Βούτες που έχουν σημάνει συναγερμό σε φορείς, κατοίκους και επιστήμονες «ξυπνούν» μνήμες σε κατοίκους του χωριού Μαγαρικάρι στον Δήμο Φαιστού που κάνουν λόγο για ανεξήγητες ρωγμές στην περιοχή, εδώ και τουλάχιστον 65 χρόνια.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης, σημείωσε πως με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει από το 1978 έως το 2023 προκύπτει πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα ένα επικίνδυνο φαινόμενο, με μετακίνηση του χωριού και υπάρχει ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τις τελευταίες 10 ημέρες το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο. 

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στη δική μας περιοχή που έχει ξεκινήσει από το 1960 και μετά. Η πρώτη γεωλογική μελέτη έγινε το 1978 από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών , επειδή υπήρχαν ζημιές στα σπίτια από τη δεκαετία του 1960. Τα αποτελέσματα ήταν, η οριοθέτηση επικίνδυνων ζωνών, απαγόρευση νέας δόμησης και ανάγκη αποστράγγισης. Το 2020 έκανε μελέτη η Περιφέρεια Κρήτης που το συμπέρασμα έλεγε για ενεργό και επικίνδυνο φαινόμενο και ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Έχουμε και τρίτη μελέτη το 2021 από το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και σε αυτή τη μελέτη το συμπέρασμα είναι υψηλή επικινδυνότητα, ανάγκη παρακολούθησης και περιορισμών δόμησης. Το 2023 κάναμε εμείς μια μελέτη για να δούμε τι γίνεται με τα σπίτια και αν κινδυνεύουν οι άνθρωποι. Η μελέτη έδειξε ότι το χωριό μετακινείται. Έχουν εξεταστεί 85 σπίτια, περίπου 12 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα. Το 60% των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές και παρόλα αυτά εξακολουθούν να κατοικούνται και μόλις 20 σπίτια δεν εμφανίζουν σημαντικές βλάβες».

«Το 1985 ξεκίνησε η Νομαρχία αποστραγγιστικό έργο και σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, το έργο σταμάτησε και από τότε δεν έχουν ξαναγίνει έργα στο Μαγαρικάρι», ανέφερε ο κ. Φασομυτάκης, προσθέτοντας πως μέχρι και σήμερα ο Δήμος Φαιστού δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων προστασίας του χωριού.

«Το χωριό μετακινείται κάθε μέρα», σημείωσε ο κ. Φασομυτάκης, ο οποίος πρόσθεσε μάλιστα πως ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας τη Δευτέρα 5 Μαΐου θα βρεθεί στην περιοχή για αυτοψία.

Ακούστε τον κ. Φασομυτάκη:

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα