Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια για να δικαιωθεί, αλλά δεν πρόλαβε να «γευτεί» την ικανοποίηση αυτή, καθώς πριν δημοσιευθεί η απόφαση που του επιδίκαζε αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της «υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης», κ.λπ. πέθανε.
Πλέον, οι συγγενείς – κληρονόμοι του θανόντος επιχειρηματία, δηλαδή, η σύζυγός τους και τα δύο τους παιδιά διεκδικούν δικαστικά το ποσό που του επιδικάστηκε και το οποίο ανέρχεται στις 8.000 ευρώ παρότι διεκδικούσε 60.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο επιχειρηματίας, επί μια εικοσαετία πάλευε να αποδείξει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην πολύκροτη υπόθεση με τις «μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) το 1999, η οποία είχε οδηγήσει χιλιάδες επενδυτές, οικογενειάρχες στην οικονομική καταστροφή.
Αρχικά, κατηγορήθηκε το 2006 μαζί με άλλα 40 άτομα για τις «μετοχές φούσκες» και κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, όμως, αθωώθηκε δις, αλλά έγινε έφεση/αναίρεση από τον Εισαγγελία και τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα το 2018.
Κατόπιν αυτού, άσκησε αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του επιδικάστηκε το ποσό των 8.000 ευρώ ως ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να χαρεί την αποζημίωσή του, καθώς η μακρόχρονη όσο και επώδυνη πορεία της υπόθεσης, επηρέασε σημαντικά την υγεία του, με συνέπεια να αποβιώσει πριν από τη δημοσίευση της απόφασης.
Οι συγγενείς του, μέσω του δικηγόρου τους Αριστείδη Καραμπασιάδη, πρόκειται να προσφύγουν πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Ο εντολέας μου για δύο σχεδόν δεκαετίες, διασύρθηκε, καταστράφηκε οικονομικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά ως κατηγορούμενος, για ένα έγκλημα, που ουδεμία ανάμειξη είχε. Μετά την αθώωση του, προσφύγαμε δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αξιώνοντας την έννομη αποζημίωσή του, επιδικάζοντάς του το ποσό των 8.000 ευρώ. Δυστυχώς, έως έκδοση της αποφάσεως, ο εντολέας μου είχε ήδη προαποβιώσει.
Έτσι το στίγμα του κατηγορουμένου, τον συνόδευε μέχρι τον θάνατό του και τώρα εξετάζουμε την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», δήλωσε σχετικά ο δικηγόρος τους.
Υπενθυμίζεται ότι, η δικαστική έρευνα για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε το ’99 αλλά η υπόθεση «κόλλησε» λόγω εμπλοκής της ανακρίτριας στο παραδικαστικό κύκλωμα. Το 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκαν 67 άτομα σε δίκη. Στη συνέχεια, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και τελικά αθωώθηκαν το 2013.