Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της «Μάχης του Κοψά» (Μάχη της Κρήτης, Μάϊος 1941) στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη (ύψωμα Κοψάς).
Ο Δήμος Χερσονήσου και η Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης σε συνεργασία με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκδήλωση μνήμης και απόδοση φόρου τιμής για την 78η επέτειο της «Μάχης του Κοψά», παρουσία πλήθους κόσμου και με ευρεία συμμετοχή των πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.
Με το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κκ Ειρηναίος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, χαιρετισμός από το δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Μαστοράκη και ομιλία από τη φιλόλογο κ. Βασιλική Αλεξάκη.
Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα ενώ, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της ΣΕΑΠ, Ταξίαρχος Βασίλης Βασιλειάδης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Κρήτης και τέως δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Χερσονήσου, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών και εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων.
Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου έγινε πεδίο μιας ηρωικής μάχης το Μάιο του 1941, που άλλαξε τα σχέδια των Γερμανών κατακτητών και γέμισε με θάρρος και ελπίδα τους αγωνιστές. Η περιοχή του Κοψά επόπτευε την ζώνη ρίψης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και χρησίμευσε ως εκ τούτου, λόγω της γεωμορφολογίας της, ως ιδανική στρατιωτική θέση άμυνας μίας μονάδας του ελληνικού στρατού.
Εκεί ογδόντα Έλληνες στρατιώτες καθοδηγούμενοι από τον υπολοχαγό Θεόδωρο Καλλίνο έδωσαν μια γενναία μάχη εναντίον δύο γερμανικών λόχων αλεξιπτωτιστών στην προσπάθεια των τελευταίων να πλησιάσουν την περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου από την πεδιάδα των Γουβών