Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για το φράγμα Βαλσαμιώτη

Πρέπει να διαβάσετε

Επερώτηση προς τον Περιφερειαρχη Κρήτης για το φράγμα Βαλσαμιώτη στον Ν. Χανίων, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβέφα Χουστουλάκη.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

«Ο Νομός Χανίων υστερεί σε βασικά έργα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα,μολονότι συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και θα ήταν δυνατό να έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, εκατομμύρια κυβικών νερού να χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο, λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης υποδομών.

Μεταξύ των έργων που έχουν μετατραπεί σε «Γιοφύρι της Άρτας» είναι και το φράγμα Βαλσαμιώτη. Εγκαινιάστηκε το 2014, όμως δε λειτούργησε, ή έστω παρουσιάζεται ότι λειτούργησε με το 1/8 της πληρότητας (!), μολονότι κόστισεπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει πραγματική χωρητικότητα περίπου 6.000.000 m3 σε όγκο νερού ταμιευτήρα.

Σχετικά με την αποκατάσταση της διαρροής του Φράγματος Βαλσαμιώτη, πάει με ρυθμούς χελώνας.Ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, την οποία έχει στην ευθύνη του ο ΟΑΚ ΑΕ, με την άμεση ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετέχει στην Εταιρεία .

Υπενθυμίζουμε ότι το φράγμα του Βαλσαμιώτη, που η λειτουργία του θα συνέβαλε για τη στήριξη των αγροτών που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους,άρχισε να σχεδιάζεται από το 1995 και άρχισε να κατασκευάζεται το 2005 με αρχικό προϋπολογισμό τα 23.000.000 ευρώ, που εκτινάχτηκε στα 41.500.000 ευρώ, από τα λεφτά του λαού μας. Επιπλέον, αν και η αποκατάσταση του φράγματος εκτιμάται περίπου στο 1 εκ. ευρώ, στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενταχθεί το έργο για την κατασκευή του Φράγματος Βαλσαμιώτη ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΟΥ με προϋπολογισμό 500.000€.

Με άλλα λόγια, μετά από είκοσι χρόνια προετοιμασίας και μελετών θεωρείται «επίτευγμα» του επιλεκτικά ανίκανου (μόνο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες) αστικού κράτους να κατασκευάσει ένα φράγμα διπλάσιου κόστους και με το με το 1/8 της χωρητικότητας από την πρόβλεψη!

Το ίδιο ισχύει για όλες τις λαϊκές ανάγκες. Το αστικό κράτος είναι αδίστακτο απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική και λαϊκή ανάγκη. «Δεν έχει μία» για αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, σχολεία, Υγεία κτλ, αλλά παρεμβαίνει πάντα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση,με όποιο κόστος, για να διασφαλίσει την εξουσία και τα κέρδη των λίγων γιατί είναι δικό τους κράτος.

Γι’ αυτό τα αναγκαία έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ή γίνονται «γεφύρι της Άρτας», πληρώνονται με πανωπροίκια από τον λαό μας και εντάσσονται σε μια πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού και επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα. Άλλωστε, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, τίθεται σε προτεραιότητα η εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού, σε αντιπαράθεση με την ανάγκη μεγιστοποίησης της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα,με την υλοποίηση αναγκαίων έργων ύδρευσης, άρδευσης, χωρίς ανταποδοτικά και οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και λαϊκών νοικοκυριών.

Καθώς οι ευθύνες κεντρικού και τοπικού κράτους είναι ενιαίες στην υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής, επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε:

Να προχωρήσει άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η αποκατάσταση του φράγματος Βαλσαμιώτη».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα