Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Επαναφέρει το θέμα της αποκατάστασης του ταφικού μνημείου του Α. Φ. Παπαδάκη ο Χάρης Μαμουλάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Επανέρχεται, αναδεικνύει και ζητάει εκ νέου απαντήσεις στο ζήτημα της αποκατάστασης του ταφικού μνημείου του Α.Φ. Παπαδάκη ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Πολιτισμού, με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακής Μάλαμα.

«Το ταφικό μνημείο του μεγάλου ευεργέτη του 19ου αιώνα του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνίου Φραγκιά Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, χαρακτηρίστηκε επίσημα ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα έργο φιλοτεχνημένο από το Λεωνίδα Βρούτο με εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, το οποίο κατασκευάστηκε με έξοδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο κληροδότησε ο Α. Φ. Παπαδάκης το σύνολο της περιουσίας του. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, με την ανοχή της αρμόδιας για την αποκατάσταση του μνημείου αρχής, το μνημείο βεβηλώνεται ηθικά και αλλοιώνεται αισθητικά από την προτομή του καταδικασμένου δωσίλογου και συνεργάτη των κατακτητών Γερμανών Π. Δεμέστιχα. Επαναφέρουμε το θέμα ξανά στη Βουλή και ζητάμε απαντήσεις από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Υφίσταται πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το οποίο κρίνεται ως παράνομη η διοικητική πράξη του Δήμου Αθηναίων με την οποία παραχωρήθηκε και μετατράπηκε το ταφικό μνημείο του Α.Φ. Παπαδάκη σε οικογενειακό τάφο; Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η αισθητική αρτιότητα του μνημείου και να προστατευτεί η ιστορική μνήμη;».

Με την Ερώτηση γίνεται επίσης αναφορά στην τεράστια προσφορά του Α.Φ. Παπαδάκη στην Κρητική Επανάσταση, καθώς και την υποστήριξη που παρείχε με τις δωρεές του την Παιδεία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Γίνεται επίσης αναφορά σε δημοσιεύματα στο τύπο, τα οποία αποκαλύπτουν ότι υφίσταται απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε έκδοση παράνομης διοικητικής πράξης, καθώς επέτρεψε την ταφή άλλων ατόμων στο μνημείο.

Τονίζεται, τέλος, η διαφορά συμβολισμού των δύο αγαλμάτων επί του αυτού τάφου, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης της αισθητικής αρτιότητας του μνημείου και προστασίας της ιστορικής μνήμης.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν προηγηθεί Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Χάρη Μαμουλάκη από το 2021, χωρίς όμως απάντηση από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης ΝΔ.

Ακολουθεί η Ερώτηση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Πολιτισμού

Θέμα: «Αποκατάσταση ταφικού μνημείου Α.Φ. Παπαδάκη»

Το ταφικό μνημείο του μεγάλου ευεργέτη του 19ου αιώνα του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνίου Φραγκιά Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με την ισχύουσα Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Β/2399/63285/19.11.2001, (Β’ 1604), χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς το εν λόγω έργο φιλοτεχνήθηκε από το Λεωνίδα Βρούτο και παρουσιάζει εξαίρετο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Κατασκευάστηκε μάλιστα με έξοδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο κληροδότησε ο Α. Φ. Παπαδάκης το σύνολο της περιουσίας του. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, με την ανοχή της αρμόδιας για την αποκατάσταση του μνημείου αρχής, το μνημείο βεβηλώνεται ηθικά και αλλοιώνεται αισθητικά από την προτομή του καταδικασμένου δωσίλογου και συνεργάτη των κατακτητών Γερμανών Π. Δεμέστιχα.

 

Πιο συγκεκριμένα, με το ως άνω ταφικό μνημείο, το οποίο παραδόθηκε, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον γλύπτη Γ. Βρούτο το 1881, τιμάται η μνήμη του Α.Φ. Παπαδάκη, ο οποίος είχε τεράστια προσφορά στην Κρητική επανάσταση και στήριξε με τις δωρεές του την Παιδεία στο  νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Κατόπιν, το 1952, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων το ταφικό μνημείο μετατράπηκε σε οικογενειακό τάφο στον οποίο μεταγενέστερα ενταφιάστηκε ο στρατηγός Π. Δεμέστιχας και επετράπη η τοποθέτηση προτομής του στο μνημείο του Α.Φ. Παπαδάκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τύπο, υφίσταται απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε έκδοση παράνομης διοικητικής πράξης, καθώς επέτρεψε την ταφή άλλων ατόμων στο μνημείο. Επιπλέον,  υφίσταται σύμφωνα με το πόρισμα ευθύνη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων, καθότι δεν αποκατέστησαν το μνημείο και δεν αφαίρεσαν την επίσης παράνομα τοποθετημένη στην δικτατορία -έμπροσθεν του μνημείου του Παπαδάκη- προτομή του Παναγιώτη Δεμέστιχα.

 

Με δεδομένα τα ανωτέρω, τη διαφορά συμβολισμού των δύο αγαλμάτων επί του αυτού τάφου που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης της αισθητικής αρτιότητας του μνημείου και προστασίας της ιστορικής μνήμης

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Υφίσταται πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το οποίο κρίνεται ως παράνομη η διοικητική πράξη του Δήμου Αθηναίων με την οποία παραχωρήθηκε και μετατράπηκε το ταφικό μνημείο του Α.Φ. Παπαδάκη σε οικογενειακό τάφο;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η αισθητική αρτιότητα του μνημείου και να προστατευτεί η ιστορική μνήμη;

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα