Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έως τον Φεβρουάριο η υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση δέκα μνημείων που επλήγησαν από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου

Πρέπει να διαβάσετε

Έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση για την αποκατάσταση των πρώτων δώδεκα μνημείων από τα περίπου είκοσι έξι που έχουν καταγραφεί, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειές του στην ευρύτερη περιοχή.

«Πρόκειται για εκκλησίες που βρίσκονται εντός και εκτός οικισμών, με το πρώτο βήμα να αφορά στις απαραίτητες ερευνητικές εργασίες ώστε να ακολουθήσει η τεχνική αποκατάσταση. Τα πληγέντα μνημεία βρίσκονται στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσιών και η αποκατάσταση γίνεται σε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Δ/ντής του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων και Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωστής Ουγγρίνης.

Το έργο έχει αναλάβει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης «ένα πολύ ισχυρό Τμήμα για τέτοιες επεμβάσεις, με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί πάρα πολύ με το αντικείμενο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης τους 15 μήνες, ωστόσο μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης θα έχουν παραδοθεί τα πρώτα τέσσερα μνημεία.

Ο κ. Ουγγρίνης υπογράμμισε επίσης την πρόσφατη συνεργασία του Εργαστηρίου με την Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ελληνική βάση στην Ανταρκτική. Μέσω της συνδρομής του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής φιλοξενήθηκαν στη Βάση τους δυο ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Χριστίνα Μπαλωμενάκη και η Εύχαρις Γουρουντή. Οι έρευνες αφορούσαν στις ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους από τη μακρά παραμονή τους σε περιορισμένα και ακραία περιβάλλοντα, αλλά και στη μελέτη για τον σχεδιασμό λειτουργίας των βάσεων σε ανάλογες συνθήκες. Μια ερευνητική προσέγγιση για το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τον χώρο, ώστε να βελτιωθεί οι ερευνητικοί σταθμοί και να ενισχυθεί η ψυχολογική και συναισθηματική ευεξίας των ατόμων που διαβιούν σε περιορισμένους χώρους υπό ακραίες συνθήκες.

Ο κ. Ουγγρίνης αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στον ντόπιο πληθυσμό να επανασυνδεθεί με την ιστορία του και τον τόπο του. «Παρόλο που έχουμε διατηρήσει μνημεία, η εικόνα π.χ. του Ηρακλείου δεν θυμίζει την πολυδιάστατη ιστορία που έχει», τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε και τις δυνατότητες της τριδιάστατης εκτύπωσης, μέσω της οποίας θα μπορούμε να φτιάχνουμε προσωποποιημένα πράγματα δικά μας και να τα εφαρμόζουμε στον χώρο που θέλουμε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα