Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα των ανασκαφών στην αρχαία Λύκτο

Πρέπει να διαβάσετε

Εξαιρετικής ποιότητας κεραμική (περ. 700-400 π.Χ.) έρχεται καθημερινά στο φως από την αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της αρχαίας Λύκτου.

Αττική κεραμική που βρέθηκε στον Τομέα Α

Επίσης, ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο των ρωμαϊκών χρόνων με αίθουσα συνεδριάσεων και χώρο ανάθεσης αγαλμάτων των αυτοκρατόρων αποκαλύπτεται σταδιακά όπως και ένα σημαντικό κτήριο (μάλλον βασιλική) της βυζαντινής εποχής που εντοπίστηκαν σε διαφορετικούς τομείς της περιοχής ενώ ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή και η δεύτερη ανασκαφική περίοδος στην αρχαία πόλη.

Δημόσιο κτήριο αυτοκρατορικών χρόνων στον Τομέα Β

Ανασκαφές που συνεχίζονται στο πλαίσιο του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον Άγγελου Χανιώτη, του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αντώνη Κοτσώνα και τη συνεργασία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, αρχαιολόγου Βάσως Συθιακάκη.

Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης

Ήδη από τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Χανιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη, είχε για πρώτη φορά δημόσια αναφερθεί στη σημασία της ανασκαφικής έρευνας στη Λύκτο αλλά και για τα πρώτα ευρήματα, που εντυπωσίασαν τα μέλη της Ομάδας του, όπως το μαρμάρινο άγαλμα αυτοκράτορα, τα χαρακτηριστικά του οποίου είχε τότε αναλύσει διεξοδικά και τα οποία τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον ανήκει στον Αδριανό.

Το άγαλμα αυτοκράτορα (Αδριανού;) που εντοπίστηκε πέρυσι

«Τα μέχρι σήμερα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της Λύκτου κατά τους ιστορικούς χρόνους, όταν μαζί με την Κνωσό και τη Γόρτυνα ήταν μια από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες πόλεις της Κρήτης» επανέλαβε στο Creta24.gr ο κ. Χανιώτης ο οποίος ανασκάπτει το «Βουλευτήριο» που πρωτοανέσκαψε ο Γιώργος Ρεθυμνιωτάκης πριν αρκετά χρόνια.

Η Λύκτος (ή Λύττος) είναι η πιο ορεινή πόλη-κράτος της Κρήτης. Οι αρχαίοι συγγραφείς την γνωρίζουν ως τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Δίας, ως αποικία της Σπάρτης και για την οργάνωση των συσσιτίων της. Στην εδαφική της επικράτεια ανήκε το οροπέδιο του Λασιθίου (Λάσυνθος) και κατά καιρούς επίνειό της ήταν η Χερσόνησος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα