Θετικό πρόσημο κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές για το πρώτο τετράμηνο του 2021, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης.
«Κατά την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, οι κρητικές εξαγωγές και γενικότερα οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση, το 2016 – 2017 – 2018 – 2019 είχαμε πτώση. Το 2020 ήταν μια χρονιά που έκλεισε με θετικό πρόσημο και φτάσαμε κοντά στο 2015 και για το πρώτο τετράμηνο φέτος έχουμε μια αύξηση, από την πολύ γρήγορη απεικόνιση που κάναμε σήμερα. Έχουμε μια καταγεγραμμένη αύξηση στο πρώτο τετράμηνο που ξεπερνάει το 30%» τόνισε ο κ. Καλαμπόκης.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το 2020 στο αντίστοιχο τετράμηνο είχαμε μια αύξηση γύρω στο 175, 4 εκ., το 2021 φτάσαμε τα 233, 6 εκ. όταν το 2015 που ήταν η καλύτερη χρονιά διαχρονικά ήταν στα 226 εκ. και το 2014 είχαμε 113 εκ. «Έχουμε ξεπεράσει το 2015 που ήταν η καλύτερη χρονιά και αυτό μας γέμισε με αισιοδοξία. Είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι για άλλη μια φορά έδειξαν ότι μπορούσαν να πρωτοστατήσουν. Η κατηγορία των τροφίμων και των ποτών έχει αύξηση που ξεπερνά το 46%, δηλαδή από τα 233,6 εκ. τα 143 που είναι τα τρόφιμα έχουν αύξηση, με κυριότερες αγορές την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία κλπ. που είναι παραδοσιακές αγορές και τιμούν τα κρητικά προϊόντα».
Όσον αφορά το κομμάτι των νομών, ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε πως πρωτοστατεί ο νομός Ηρακλείου που φτάνει στο 70%, το Λασίθι με 7,5%, το Ρέθυμνο με 6,5% και τα Χανιά στο 17,5% ενώ αναφορικά με τα προϊόντα, τη μερίδα του λέοντος κατέχει το ελαιόλαδο.
Παράλληλα, ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στη νέα σήμανση τροφίμων που όπως όλα δείχνουν «απειλεί» το κρητικό ελαιόλαδο. «Έχουμε κάνει ενέργειες επίλυσης από το 2020, για την τροποποίηση των κριτηρίων της αξιολόγησης για μια δίκαιη και ωφέλιμη κατηγοριοποίηση τροφίμων. Έχουν γίνει τεκμηριωμένες παρεμβάσεις με σειρά ενεργειών μας, που παρακολουθούμε από το 2020 και σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Οι ενέργειες που κάνουμε έχουν τη στήριξη της Περιφέρειας και την συνυπογραφή των Επιμελητηρίων του νησιού αλλά και άλλων σημαντικών οργάνων για να αναδείξουμε το πρόβλημα και να αποφύγουμε την καθολική εφαρμογή».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν να αλλάξει το σύστημα της διατροφικής αξιολόγησης, το οποίο κατατάσσει την κατηγορία του ελαιολάδου στο C, όταν υπάρχουν προϊόντα τύπου light που κατατάσσονται στην κατηγορία Α. «Το αλγοριθμικό κριτήριο δεν αναλύει τον ποιοτικό βαθμό ενός προϊόντος αλλά παίρνει άλλα χαρακτηριστικά».