Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά στον Βροντάδο της Χίου το βράδυ της Ανάστασης, με το υπερθέαμα να είναι ορατό από όλες τις γωνιές του νησιού.
Οι πρώτες δοκιμαστικές ρίψεις είχαν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (19/4) με τους ρουκετατζήδες των δύο εκκλησιαστικών ενοριών, της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το alithia.gr, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από αυξημένα μέτρα ασφαλείας και περιορισμό στον αριθμό των ρουκετών, με στόχο την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Οι «ρίζες» του εθίμου
Η προέλευση αυτού του εθίμου είναι ασαφής, αλλά η τοπική παράδοση θεωρεί ότι ξεκίνησε να διεξάγεται στην Οθωμανική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παλαιότερα οι ρίψεις γίνονταν με πραγματικά κανόνια, αλλά οι οθωμανικές αρχές απαγόρευσαν την χρήση τους το 1889.
Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.
Οι δύο αντίπαλες ενορίες έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε.
Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται. Τα κτήρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση.