Σημαντικές είναι οι αναμονές για την πραγματοποίηση πολλών χειρουργείων στο ΠΑΓΝΗ, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις αλλά και τις λεγόμενες «συνήθεις» ,σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Στέλιο Κτενιαδάκη . Ο ίδιος, προσκληθείς στο στούντιο της Τηλεόρασης CRETA , μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων έκανε λόγο για σημαντική αποσυμφόρηση του όγκου της υφιστάμενης λίστας αναμονής των χειρουργείων .
«Αξιώνω πως θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς, από τους οποίους ήδη δεχόμαστε τηλεφωνήματα», εξηγεί ο αναπληρωτής διοικητής του υγειονομικού ιδρύματος .
«Οι Αναισθησιολόγοι θα μπορούν εφεξής να συμμετέχουν στα Απογευματινά Ιατρεία»
Ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων θα παραμείνει σταθερός και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε αυτό από την Διοίκηση του Οργανισμού , ενώ αναφορικά με την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ο κ. Κτενιαδάκης εξηγεί :
«Πιστεύω πως οι αμοιβές οι οποίες θα δίνονται, έτσι όπως φαίνονται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έρχονται, θα είναι ικανοποιητικές για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και για αυτήν των αναισθησιολόγων που είναι μια ειδικότητα που σε σχέση με τις άλλες που είχαν την δυνατότητα να κάνουν απογευματινά ιατρεία, δεν την είχαν. Οι ακτινολόγοι είχαν την δυνατότητα να κάνουν απογευματινά ιατρεία χωρίς να πληρώνει ο ασθενής, οι καρδιολόγοι το ίδιο. Η δυνατότητα , όμως αυτή δεν υπήρχε για τους αναισθησιολόγους. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον όφελος, το οποίο θα βοηθήσει μία αρκετά δύσκολη ιδιότητα, μια ιδιότητα η οποία δεν έχει την δυνατότητα να προσποριστεί από κάπου αλλού» .
«Στην Κρήτη έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλίνες και οι ανάγκες στις ΜΕΘ»
Αναφορικά με την λειτουργία των δημόσιων συστημάτων υγείας και τις ανάγκες που έχουν προκύψει ιδιαίτερα από την «Covid-Εποχή» και έπειτα, αυτές αποτυπώνονται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στις ΜΕΘ του νησιού.
«Πανευρωπαϊκά, όλα τα συστήματα υγείας έχουν τα δικά τους προβλήματα. Σε επίπεδο Κρήτης, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σίγουρα χρειάζεται στελέχωση για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε όλο αυτό. Όχι τόσο με ιατρικό αλλά με νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί είναι η μεγαλύτερη ανάγκη η οποία υπάρχει. Και φυσικά θα πρέπει να δοθούν καλύτεροι μισθοί τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές ώστε να μην υπάρχει αυτή η «αιμορραγία» εργαζομένων η οποία υπάρχει προς τον ιδιωτικό τομέα και προς το εξωτερικό», καταλήγει ο κ. Στέλιος Κτενιαδάκης .