Κι ενώ οι καλοκαιρινοί προορισμοί ρίχνουν τώρα αυλαία, έχοντας ολοκληρώσει ακόμα μία σεζόν υψηλών επιδόσεων, η οποία μάλιστα παρατείνεται και για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου σε νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί το πρώτο ορόσημο για τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, με τους Έλληνες να δίνουν και φέτος το «παρών» εντός, αλλά και εκτός των τειχών.
Για τα ταξίδια εξωτερικού, έστω και αν η αργία φέτος πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές είχαν καταγράψει από νωρίς περαιτέρω αύξηση στα πακέτα για σύντομες αποδράσεις σε προορισμούς εκτός Ελλάδος, με άνοδο ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, ειδικά από τη συμπρωτεύουσα, λόγω και της αργίας της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, που επεκτείνει το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο Ισραήλ φέρνουν προβληματισμό για τον αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρουν ως ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας για ταξίδια, επαναφέροντας στο προσκήνιο και τον αστάθμητο παράγοντα στον τουρισμό.
Πολύ περισσότερο, δε, από τη στιγμή που την περασμένη εβδομάδα σήμανε συναγερμός λόγω απειλών σε αεροδρόμια και αξιοθέατα (βλ. Βερσαλλίες) στην Ευρώπη, εξ ου και δεν ήταν λίγα και τα ταξιδιωτικά γραφεία ανά την Ελλάδα που έγιναν αποδέκτες της ανησυχίας του κοινού εν όψει των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών εξωτερικού για το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου.
Γεγονός πάντως είναι ότι, σε ένα γενικότερο πλαίσιο στη μεταπανδημική περίοδο, οι Έλληνες έχουν επανέλθει πιο έντονα στα ταξίδια εξωτερικού, ακόμη και για σύντομες αποδράσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαίων με προγραμματισμό νωρίτερα και πιο έγκαιρα.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το ελληνικό κοινό φαίνεται ότι δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ταξίδια εκτός Ελλάδας -πιθανότατα και λόγω των σαφώς περισσότερων επιλογών και αυξημένων συνδέσεων από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- σπεύδοντας να αξιοποιήσει προσφορές και ειδικές εκπτώσεις, στο πλαίσιο του «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φθηνά», σε μια συγκυρία ακρίβειας και πληθωρισμού.
Τα ταξίδια στο εσωτερικό
Ως προς τα ταξίδια εντός των τειχών, μια σημαντική ειδοποιός διαφορά φέτος για έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του φθινοπώρου, τη Μαγνησία και το Πήλιο, είναι η σκιά των πρόσφατων πλημμυρών και ο αγώνας για επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όμως δεν έχει έρθει ακόμη, αφού οι προκρατήσεις για την αργία της 28ης Οκτωβρίου είναι μόλις στο 20%.
Αντίθετα, σε άλλους προορισμούς, όπως η ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, έστω και αν η αργία πέφτει Σάββατο η εικόνα είναι διαφορετική, με υψηλές πληρότητες από το εγχώριο κοινό άνω του 80-85%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προορισμοί της Πελοποννήσου, σε Κορινθία, Μεσσηνία και Καλάβρυτα.
Σε αυτήν ειδικά την περίοδο, στο κλείσιμο της θερινής σεζόν, οι Έλληνες δείχνουν να προτιμούν και τους νησιωτικούς προορισμούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις κρατήσεις των αεροπορικών. Συνολικά, στο δίκτυο εσωτερικού η κίνηση εν όψει της φετινής 28ης Οκτωβρίου είναι περίπου στα περυσινά επίπεδα, με τους παραδοσιακούς προορισμούς, όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα, να προσελκύουν επιβατική κίνηση και λόγω των μετακινήσεων του πιο «ειδικού» κοινού των φοιτητών, των δασκάλων κ.ο.κ.
Ειδικά για την περίπτωση της Μαγνησίας, από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση προς τους επισκέπτες, σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετρώντας πληγές από τις πρόσφατες, διπλές πλημμύρες, αφού η πρόσβαση ειδικά σε ένα κομμάτι του νοτίου και του ανατολικού Πηλίου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην κεντρική πλευρά. «Η αποκατάσταση γίνεται σταδιακά -οι αμιγώς καλοκαιρινές περιοχές δεν είναι πρώτη προτεραιότητα- ωστόσο πλέον αρκετά χωριά είναι πιο εύκολα προσβάσιμα», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
«Συνολικά, πολλά από τα χωριά του Πηλίου είναι προσβάσιμα, με τις επιχειρήσεις τους σε πλήρη λειτουργία, ενώ προσβάσιμες και εν λειτουργία είναι πολλές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου και σε ένα μεγάλο μέρος του και το οδικό δίκτυο του Πηλίου λειτουργεί κανονικά», δηλώνουν οι φορείς της περιοχής. Για παράδειγμα, περιοχές όπως η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, οι Μηλιές, ο Αγιος Γεώργιος Νηλείας είναι πλήρως ανοικτές, ενώ πλέον είναι προσβάσιμη και η Πορταριά.
«Είμαστε σε μια φάση όπου προσπαθούμε να αναδιοργανωθούμε, έστω και αν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις από συνέδρια ή άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για όλο το επόμενο διάστημα. Για την 28η Οκτωβρίου οι προκρατήσεις είναι μόνο στο 20%, ωστόσο εμείς απευθύνουμε κάλεσμα στους επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή μας επικοινωνώντας με τις επιχειρήσεις της επιλογής τους, προκειμένου να κανονίσουν μια άνετη διαμονή».
Για τη Θεσσαλία, αρχικά, μετά την κακοκαιρία «Daniel», διαφαινόταν ότι η περιοχή θα μπορούσε να δεχθεί πιο εκτεταμένα επισκέπτες από την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο μετά και το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας «Elias», πλέον το νέο ορόσημο και ο βασικός στόχος εστιάζει στις κρατήσεις των Χριστουγέννων. Επιπλέον, η περιοχή αναμένει τη στήριξη από τα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους», καθώς και την εφαρμογή ενός Μαγνησία Pass (στα αντίστοιχα πρότυπα με τα voucher για τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο), που τη δεδομένη στιγμή και μέχρι να αποκατασταθεί ευρέως η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμα.
Άμεσα και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ οργανώνεται η προβολή της περιοχής, με τους τουριστικούς φορείς να πραγματοποιούν παράλληλα συνεχείς επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Εργασίας, Οικονομικών) για ζητήματα απασχόλησης, χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κ.ά..
Σε έναν επίσης πληγέντα προορισμό φέτος, τη Ρόδο, η οποία δοκιμάστηκε το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, αφού θα έχει αυτήν την περίοδο τόσο τους καλοκαιρινούς, όσο και τους επισκέπτες του φθινοπώρου, είτε πρόκειται για εγχώριο είτε -πολύ περισσότερο- για ξένο κοινό. Οι πληρότητες, αλλά και η κίνηση στο νησί διατηρούνται ψηλά για την περιοχή, με ουκ ολίγες από τις απευθείας πτήσεις του εξωτερικού να μην τερματίζονται στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά να συνεχίζονται έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Η Ρόδος, όπως και η Κρήτη, είναι οι δύο νησιωτικοί προορισμοί που συνεχίζουν φέτος με τουριστική κίνηση εσωτερικού – εξωτερικού και πέρα από το τέλος Οκτωβρίου, οπότε ολοκληρώνεται η θερινή σεζόν. Με βάση και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο «Διαγόρας», για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, έχουν καταγραφεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια αφίξεις στο νησί, με αύξηση τελικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (έστω και σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό) και τους Βρετανούς πρώτη εθνικότητα. Συνολικά, η Ρόδος φέτος με πάνω από τα 2,5 εκατ. επισκέπτες αναμένεται να σημειώσει νούμερα-ρεκόρ σε μια δύσκολη χρονιά, όπου χρειάστηκε να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά.
Τα ταξίδια εξωτερικού
Για τα ταξίδια στο εξωτερικό φέτος, για την περίοδο από 25 έως 29 Οκτωβρίου έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κίνηση φαίνεται να εντοπίζεται σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, πέρα από τους γνωστούς και… κλασικούς -για το ελληνικό κοινό- ευρωπαϊκούς, όπως η Ρώμη, η Βενετία, η Μαδρίτη, το Βερολίνο.
Πόλεις όπως το Ταλίν, το Εδιμβούργο, η Κρακοβία, η Ρίγα σημειώνουν για πρώτη φορά αυξημένη ζήτηση για την πρώτη αργία της χειμερινής σεζόν, καταγράφοντας πιθανόν και μια τάση των Ελλήνων να επισκεφθούν αφενός κάποιους εντελώς νέους προορισμούς, αφετέρου και λίγο πιο οικονομικούς ή προορισμούς που παραπέμπουν και περισσότερο στον χειμώνα, αφού σε κάποιες από αυτές τις πόλεις έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τις κρατήσεις στα συστήματα της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, της Aegean, η οποία, αφουγκραζόμενη τη ζήτηση, ανακοίνωσε πρόσφατα σημαντικά διευρυμένο χειμερινό πρόγραμμα, με αυξημένες συνδέσεις και 18 νέα δρομολόγια σε 14 χώρες σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια, αλλά και Δυτική Ευρώπη, ενώ διαπιστώνει ότι σταδιακά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και νέοι προορισμοί που προστέθηκαν πρόσφατα, όπως Μπρατισλάβα, Σαρμ Ελ Σέιχ κ.ά.
Αυτήν τη στιγμή, κι ενώ οι διαθέσιμες θέσεις είναι σημαντικά αυξημένες κατά σχεδόν 18%-20% συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα, οι πληρότητες σε ό,τι αφορά το δίκτυο εξωτερικού, τόσο από τη βάση τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης, είναι μεταξύ 76% και 80%, ανάλογα τον προορισμό, με τις περισσότερες κρατήσεις να συγκεντρώνονται στο διάστημα από τις 25 έως και τις 29 Οκτωβρίου.