Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έντονος προβληματισμός και προτάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού από τον Δήμαρχο Χερσονήσου

Πρέπει να διαβάσετε

Τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με την συμβολή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό εξέφρασε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως πλαισίου. Ο Δήμαρχος τόνισε τη σπουδαιότητα του νέου Ειδικού Χωροταξικού, έτσι όπως προβλέπεται άλλωστε από τον 4447/2016, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα στρατηγικό αναπτυξιακό εργαλείο που καθορίζει την αειφορία και διέπεται από κανόνες.

«Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί από το 2015 με την κατάργηση του προηγούμενου χωροταξικού πλαισίου» ανέφερε ο κ. Δοξαστάκης λέγοντας πως πολλά πράγματα έχουν μείνει αρρύθμιστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Δήμοι έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο που να εγγυάται τη δέσμευση πόρων για την υλοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού, εκφράζοντας την επιφύλαξη του αναφορικά με την εφαρμογή του.

«Τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα δεν κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου και θεωρώ ότι το Ειδικό Χωροταξικό έτσι όπως στοχεύει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς δέσμευση πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί» υποστήριξε ο κ. Δοξαστάκης.

Στα ελλιπέστατα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, ως βάση, για την κατάρτιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ελλιπέστατα», τόνισε ο κ. Δοξαστάκης για να εξηγήσει:

«Αξιοποιείται η απογραφή του 2021 που για πρώτη φορά έγινε χωρίς την καταγραφή του πραγματικού πληθυσμού.  Μέσα στις κλίνες περιλαμβάνεται και το δυναμικό των κλινών AirBNB, οι οποίες μπορεί να είναι και περισσότερες από τις κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων».

Στην αδόκιμη χρήση της «Δημοτικής Ενότητας» για την κατάταξη των γεωγραφικών περιοχών, που στην πράξη αποτέλεσε και το βασικό σημείο προβληματισμού της συνολικότερης διαβούλευσης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου.

«Η επιλογή της Δημοτικής Ενότητας αποτελεί ολέθριο λάθος ειδικά για τα νησιά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δοξαστάκης, τονίζοντας:

«Διασπά τη συνοχή και το ενιαίο των νησιών, με κίνδυνο η απαγόρευση ανέγερσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές της κατηγορίας Α (υπερανεπτυγμένες περιοχές) να στρέψει τις επενδύσεις στις περιοχές κατηγορίας Β, με κίνδυνο πολύ σύντομα και αυτές να μετατραπούν σε κατηγορία Α.  Δεν πρέπει να σπάει η ενότητα και το αραγές της νησιωτικότητας. Είναι λοιπόν λάθος και δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί η έννοια της Δημοτικής Ενότητας. Σωστή βάση αξιολόγησης των γεωγραφικών περιοχών είναι ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας. Να ξέρετε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά στα οποία εναποθέτει την αρμοδιότητα το Ειδικό Χωροταξικό είναι πιο αυστηρά από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη μεταβολή της κατάστασης. Είκοσι στρέμματα προβλέπονται για τα ξενοδοχεία. Αυτό πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη. Εμείς έχουμε ήδη την εικόνα του Τοπικού Πολεοδομικού που θα τελειώσει σε οκτώ μήνες. Προτείνει 8 στρέμματα για κατοικία και κατ’ εξαίρεση 4 στρέμματα. Δεν χτίζει πλέον κανείς. Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει λύσεις το Τοπικό Πολεοδομικό».

Την επισήμανση πως η Κρήτη και ο Δήμος Χερσονήσου δεν αντιμετωπίζουν φαινόμενα υπερτουρισμού έκανε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως το νέο πλαίσιο προβλέπει κατεδάφιση κτιρίων ξενοδοχείων στα πρότυπα της Ισπανίας προκειμένου να επιδιώξει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, χωρίς όμως πλαίσιο και κίνητρα στην Κρήτη.

«Δεν έχουμε φαινόμενα υπερτουρισμού» τόνισε εμφατικά για να προσθέσει:

«Αντιθέτως έχουμε ανεξήγητες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως το παράδοξο του τέλους διανυκτέρευσης που γίνεται 15 ευρώ και προτείνεται και νέα θεσμοθέτηση άλλου πράσινου τέλους. Θα πρέπει το τέλος ανθεκτικότητας και το πράσινο τέλος να έρθουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς ΒΟΑΚ, χωρίς νέο αεροδρόμιο, χωρίς ενιαία διαχείριση νερού, γιατί μιλάμε για υπερτουρισμό; Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε το φαινόμενο του υπερτουρισμού κι αυτό πρέπει να κάνουμε».

Η κατασκευή του Ν.Δ.Α.Η. στο Καστέλι αποτελεί σημαντικό γεγονός και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του Τουρισμού,  ανέφερε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Τόνισε χαρακτηριστικά, πως το νέο σχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη καν το στόχο προσέλευσης 17 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2027, ούτε και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται για τη στέγαση των εργαζόμενων.

«Η τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Χερσονήσου προτείνει συνεργασία με τους ξενοδόχους και την κεντρική πολιτεία για να προχωρήσουν σε ένα επενδυτικό σχέδιο κατασκευής κατοικιών για να αποδοθούν δωρεάν στους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Δοξαστάκης.

Καυστικός ήταν ο Δήμαρχος Χερσονήσου και αναφορικά με τις προτάσεις για την ανάπτυξη Τουρισμού στην ενδοχώρα, προτάσεις χωρίς σχεδιασμό και κίνητρα.

«Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο αναφέρεται η αναγκαιότητα διοχέτευσης του Τουρισμού στην ενδοχώρα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πώς; Χωρίς σχεδιασμό. Δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο. Απλά εισάγεται η έννοια του Αγροτουρισμού, του Βιώσιμου Τουρισμού κι άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού που ακούμε συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Πώς θα γίνουν όμως όλα αυτά; Με ποια επιχειρησιακά σχέδια, με ποια μεθοδολογία και με ποιους οικονομικούς πόρους;»

Ο κ. Δοξαστάκης αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Μονάδες Ανάπτυξης Τουρισμού (Ο.Μ.Α.Τ.), τις οποίες δημιουργεί το Ε.Χ.Π. του Τουρισμού και οι οποίες προβλέπονται ακόμα και σε περιοχές που είναι προστατευόμενες.

«Δεν θεωρώ πως η δημιουργία των ΟΜΑΤ είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, διότι έρχεται να συγκεντρώσει κάποιες δραστηριότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη την τρωτότητα και την ανθεκτικότητα των περιοχών» υποστήριξε ο Δήμαρχος Χερσονήσου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα