Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, φτάνοντας στις 101 μονάδες από 100,8 μονάδες τον Μάιο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών. Την ίδια ώρα, πάντως, προβληματισμό προκαλεί η υποχώρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI), καθώς η ενίσχυση των εξαγωγών μπορεί να είναι πρόσκαιρη και ευάλωτη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών και στους τέσσερις κλάδους της οικονομίας, με πιο έντονη αυτή που παρατηρείται στις υπηρεσίες και στο λιανεμπόριο, λόγω της ταυτόχρονης βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στη βιομηχανία ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 104,2 μονάδες από 102,9 μονάδες τον Μάιο. Ο αντίστοιχος δείκτης στον κλάδο των κατασκευών διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες από 53,7 μονάδες τον Μάιο, ενώ στις υπηρεσίες ανήλθε στις 98,1 μονάδες από 90,7 μονάδες. Η μηνιαία βελτίωση είναι μεγάλη, όμως σε ετήσιο επίπεδο ο δείκτης είναι σημαντικά χαμηλότερος. Τον Ιούνιο του 2018 είχε διαμορφωθεί στις 107,4 μονάδες.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 103,2 μονάδες από τις 96,2 μονάδες τον Μάιο. Συναφές με το παραπάνω είναι η βελτίωση για τέταρτο συνεχή μήνα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μάλιστα, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, καθώς διαμορφώθηκε στις -27,8 μονάδες (σ.σ.: το αρνητικό πρόσημο δηλώνει ότι οι απαισιόδοξοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τους αισιόδοξους) από -29,5 μονάδες τον Μάιο του 2019 και -48,9 μονάδες τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η νέα ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θεωρείται ότι οφείλεται στην πρόωρη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών και στις εξαγγελίες δημοσιονομικών ελαφρύνσεων στην προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων οι οποίες ανακοινώθηκαν στην αρχή του Μαΐου.
Προβληματισμό πάντως προκαλεί η υποχώρηση του δείκτη PMI (καταρτίζεται από τον Markit) στις 52,4 μονάδες τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Ο λόγος της υποχώρησης είναι ότι οι νέες εργασίες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με μέτριους ρυθμούς, ενώ οι συνέπειες της υποχώρησης της ζήτησης από το εξωτερικό άρχισαν να είναι εμφανείς στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.
Πηγή: kathimerini.gr