Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου, διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 στις 17:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισσάμου στην Κίσσαμο. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.
Η εσπερίδα θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των ελαιουργών και τυποποιητών ελαιόλαδου σε σχέση με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και να προστατεύονται τα πολύτιμα συστατικά του παραγόμενου παρθένου ελαιόλαδου.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική αυτή δράση θα είναι οι εξής:
Ελαιόλαδο: Ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες και ωφέλιμα συστατικά.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου στο ελαιουργείο, την αποθήκευση και την τυποποίηση. Απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου και επίδειξη γευσιγνωσίας.
Επιμόλυνση ελαιόλαδου.
Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:
Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης αναφέρει ότι οι ενημερωτικές δράσεις που αφορούν την ποιότητα Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Κρήτη / “Kriti” για τους ελαιουργούς & τους τυποποιητές, είναι πάρα πολύ σημαντικές.
«Η ελαιοποίηση και η τυποποίηση είναι κομβικά στάδια για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, με πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και με αυτό τον στόχο, υλοποιούμε τις εκπαιδεύσεις για να εμπλουτίσουμε με επιπλέον γνώσεις τους ελαιουργούς και τους τυποποιητές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει το Εθνικό μας προϊόν γιατί συμβάλει καθοριστικά στο εισόδημα των παραγωγών μας αλλά και στην τοπική οικονομία» αναφέρει ο κ. Τζεδάκης.