Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η υπερφόρτωση της ηλεκτρικής ενέργειας – Τι φοβούνται οι ειδικοί
Ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τη χώρα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρμόδιες αρχές, με το μεγάλο ερώτημα να είναι ένα: «Θα αντέξει το δίκτυο για το ρεύμα;»
Η ενεργειακή επάρκεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύεται λόγω της χρήσης κλιματιστικών και άλλων συσκευών.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης εξηγεί πως το ενδεχόμενο μπλακ άουτ δεν είναι φανταστικό σενάριο, αν και δεν σχετίζεται κυρίως με την υπερφόρτωση του δικτύου: «Η αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα πιέζει το σύστημα, όμως από πλευράς επάρκειας ισχύος είμαστε καλύτερα φέτος. Η εγκατεστημένη ισχύς έχει ενισχυθεί, ιδιαίτερα μέσω φωτοβολταϊκών και θερμικών μονάδων φυσικού αερίου».
Ωστόσο, εντοπίζει δύο βασικούς κινδύνους:
- Πυρκαγιές που μπορεί να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές του δικτύου, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε ευρεία κλίμακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση οφείλονται στην έλλειψη ανταλλακτικών ή συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ.
- Αστάθεια του δικτύου λόγω υπερπαραγωγής πράσινης ενέργειας, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, όταν η ζήτηση είναι μειωμένη:
«Μπορεί να παράγουμε πολύ πράσινη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, αλλά αν δεν υπάρχει αντίστοιχη κατανάλωση, δημιουργείται ανισορροπία στο δίκτυο. Η υπερέγχυση χωρίς αποθήκευση ή αποκοπές μπορεί να προκαλέσει απότομες διακυμάνσεις και τελικά μπλακ άουτ», ανέφερε.
Σε πλήρη επιφυλακή η Task Force
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος ηλεκτροδότησης από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της Task Force που έχει δημιουργηθεί από τον Απρίλιο για την πρόληψη ενεργειακών κρίσεων.
Η σύσκεψη επικεντρώθηκε:
- Στις μέχρι στιγμής επιπτώσεις του καύσωνα: Από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, σημειώθηκαν βλάβες σε εναέρια και υπόγεια δίκτυα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποκαταστάθηκαν ταχύτατα (έως και 100% στους υποσταθμούς).
- Στον σχεδιασμό ενεργειακής επάρκειας για τις επόμενες ημέρες, με ενισχυμένες προληπτικές δράσεις.
- Στην επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αποτροπή διακοπών ρεύματος ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, ωστόσο ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται κορύφωση του καύσωνα.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν άσκοπη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής (13:00 – 17:00), ώστε να περιοριστεί η πίεση στο δίκτυο.