Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ενεργειακό κόστος: Οι συσκευές και οι συνήθειες που «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ρεύματος

Πρέπει να διαβάσετε

Τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος προκειμένου να «περιορίσουν» τις αυξήσεις στους λογαριασμούς αναζητούν οι καταναλωτές, ενόψει μάλιστα και του δύσκολου, λόγω ενεργειακής κρίσης, χειμώνα που έρχεται.

Οι ενεργοβόρες συσκευές μέσα στο σπίτι είναι αρκετές ενώ κάποιες καθημερινές συνήθειες που ίσως δεν υπολογίζει κανείς μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης. Άλλες πάλι, που θεωρούσε ότι περιορίζοντας τις, θα δει θετικά «αποτελέσματα» στο τελικό λογαριασμό, δεν επιβαρύνουν τελικά όσο θα περίμενε.

«Η γενική “οδηγία” και εκείνο που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο καταναλωτής για τις συσκευές που έχει στο σπίτι του είναι: τις χρησιμοποιώ όσο τις χρειάζομαι. Κι αυτό γιατί η τελική επιβάρυνση είναι συνάρτηση της ισχύος της συσκευής και του χρόνου λειτουργίας της» εξηγεί στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, Κώστας Λάσκος.

Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική, ώστε κάποιος να κάνει ένα σημαντικό «βήμα» προς τη μείωση της επιβάρυνσης, είναι η αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο αποδοτικές ενεργειακά και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι ότι με την αντικατάσταση των παλαιών λαπτήρων πυρακτώσεως, η κατανάλωση «πέφτει» έως 10-15 φορές και έτσι τα αναμμένα φώτα στα σπίτι επιβαρύνουν πλέον σε πολύ μικρότερο βαθμό, τον λογαριασμό του ρεύματος.

Οι συσκευές που «καίνε»

Στην «κορυφή» των συσκευών που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, βρίσκονται ο φούρνος της κουζίνας, ο θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά.

Όπως εξηγεί, ο φούρνος μπαίνει ψηλά στη λίστα των ενεργοβόρων συσκευών καθώς και η χρήση του είναι συχνή, για αρκετή ώρα καθημερινά και επίσης είναι δύσκολο να περιοριστεί.

Αντίθετα ο θερμοσίφωνας όπως και το κλιματιστικό αποτελούν συσκευές που μπορεί κανείς να μειώσει την κατανάλωσή τους. Στον θερμοσίφωνα το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται όταν βρίσκεται αναμμένος για πολλή ώρα, συχνά παραπάνω από ό,τι κανείς τον χρειάζεται, ενώ μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση όταν βρίσκεται «ενσωματωμένος» σε ηλιακό.

Σε ό,τι αφορά το κλιματιστικό, η κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί τόσο με τη μείωση του χρόνου που βρίσκεται σε λειτουργία, όσο και με τη ρύθμισή του στην κατάλληλη θερμοκρασία, το καλοκαίρι για παράδειγμα στους 27 βαθμούς. Κάτι που ήδη παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι, σε πολλούς χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο.

Σημαντική είναι η κατανάλωση ενέργειας και από το σίδερο, -το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί κατά κανόνα μία καθημερινή και μεγάλης διάρκειας συνήθεια – αλλά και από το ψυγείο. «Το μοτέρ του ψυγείου δουλεύει κατά το 1/3 της ημέρας, δηλαδή συνολικά 8 ώρες, όποτε η επιβάρυνση λόγω της διάρκειας αυτής, είναι σημαντική» σημειώνει ο κ. Λάσκος. Σε ό,τι αφορά το πλυντήριο, η μεγάλη επιβάρυνση έρχεται κυρίως όταν δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες οικιακές συσκευές (πιστολάκι μαλλιών, τηλεόραση, υπολογιστής κ.α) έχουν μικρότερη, συγκριτικά με τις παραπάνω, κατανάλωση. «Ένα λάπτοπ, για παράδειγμα, ακόμη κι αν βρίσκεται για αρκετή ώρα στην πρίζα δεν έχει σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Εξαίρεση αποτελεί, όταν κάποιος το χρησιμοποιεί για παιχνίδια, όπου εκεί απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας» επισημαίνει ο κ. Λάσκος.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο παραπάνω «κανόνας», να χρησιμοποιεί δηλαδή κανείς τις συσκευές όσο τις χρειάζεται, αφορά και στην περίπτωση που αυτές βρίσκονται σε κατάσταση «stand by». Παρά το γεγονός δεν βρίσκονται σε λειτουργία και θεωρεί κανείς ότι εκείνη τη στιγμή δεν τις χρησιμοποιεί, εντούτοις εκείνες συνεχίζουν να «καίνε» ρεύμα και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, εάν δεν έχει κλείσει ο διακόπτης ή βρίσκονται στην πρίζα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα