Η Ρωσία μοιάζει έτοιμη επανεκκινήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί ανακούφιση για τις αγορές, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για περισσότερες διακοπές φέτος το χειμώνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι «οι ροές θα συνεχιστούν το Σάββατο στο 20% της δυναμικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί». Ωστόσο, οι πολιτικοί στην Ευρώπη εξακολουθούν να φοβούνται πως όταν η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream για αυτό που χαρακτηρίζει «απαραίτητη συντήρηση», μπορεί να μην επανεκκινήσει, τονίζει το δίκτυο.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν βουτιά έως και 9,5%, αλλά περιόρισαν κάποιες από τις απώλειες, καθώς οι έμποροι εξέτασαν τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπών του αγωγού. Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υπολογίζει στον Nord Stream κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η Gazprom αναφέρει ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου του συνδέσμου πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Αυτό αντιστοιχεί σε, περίπου, 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου, σημειώνει το Bloomberg.
Οι προσδοκίες αυξάνονται στην Ευρώπη ότι οι ροές αυτές θα χρησιμοποιούνται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών για να κρατήσουν τις αγορές σε εγρήγορση και ως ένας τρόπος για να πιέσουν την Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
από τη διαχειρίστρια του αγωγού, αναφέρουν ότι οι ροές αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 2 π.μ. ώρα Βερολίνου το Σάββατο στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από τις εργασίες συντήρησης.
Θυμίζεται πως η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούλιο, λίγο μετά την εποχική συντήρηση του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Οι ροές διακόπηκαν την Τετάρτη για ελέγχους στη μοναδική λειτουργούσα τουρμπίνα που συμβάλλει στην άντληση αερίου στον αγωγό. Φυσιολογικά, χρησιμοποιούνται έξι μεγάλες τουρμπίνες και δύο μικρότερες, αλλά αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας με την Gazprom να επικαλείται διεθνείς κυρώσεις που διέκοψαν τη συντήρηση και τις επισκευές.