Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και επισημαίνοντας την παράλειψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, υποδέχτηκε η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις των μέτρων από πλευράς ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στο βασικό «πακέτο» των εξαγγελιών της, η κυρία Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε αφενός στην υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό 5% ή εθελοντικά κατά 10% για τα κράτη – μέλη της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής που για κάθε χώρα διαφέρουν.
Αφετέρου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγγειλε τη σύσταση ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερσόδων των εταιριών που παράγουν ενέργεια. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν αφορά το φυσικό αέριο.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες δρομολογούν και την καθιέρωση μιας έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια επί τη βάσει της μέσης κερδοφορίας που είχαν σε βάθος τριετίας.
Η σιωπή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Εκείνο που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι η απαλοιφή της αναφοράς από πλευράς της προέδρου της Κομισιόν στο μείζον θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ένα πάγιο αίτημα της Αθήνας από τη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.
Όπως γνωρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει – σε κάθε περίπτωση – ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με σκοπό να καταστεί εφικτός ένας συνολικότερος έλεγχος της αγοράς από πλευράς ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχει η σχετική πρόταση του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η οποία φαίνεται πως έχει γίνει ήδη δεκτή από τουλάχιστον 14 χώρες – μέλη της Ένωσης.
Το κρίσιμο ραντεβού
Όλα, πάντως, θα κριθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, όποτε αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Εκεί, θα φανεί εάν και κατά πόσον τα κράτη – μέλη θα αναδιπλωθούν στη «γραμμή» της Κομισιόν ή αν θα προτείνουν επιπλέον μέτρα.
Ωστόσο, και με δεδομένο ότι η επόμενη τακτική Σύνοδος θα γίνει στις 20-21 Οκτωβρίου, ο χρόνος κυλά μάλλον αμείλικτα για την Ευρώπη των 27, η οποία εισέρχεται σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, με εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.