Ως μία από τις χώρες της ΕΕ με την καλύτερη προετοιμασία για την ενεργειακή επάρκεια θεωρείται η Ελλάδα.
Ετσι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις τουλάχιστον για αυτόν τον χειμώνα δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους ακόμα και στο ακραίο σενάριο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ έχουν εκπονήσει και το Plan B ώστε αν παραστεί ανάγκη να ληφθούν μέτρα περιορισμού της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση στους καταναλωτές).
Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις περισσότερες διαφοροποιημένες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Ο εφοδιασμός της με ρωσικό φυσικό αέριο γίνεται από τον αγωγόTurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, περνάει την Τουρκία, για να καταλήξει στη Βουλγαρία και από εκεί το καύσιμο φτάνει στην Ελλάδα. Πέραν αυτού του αγωγού, μικρότερες ποσότητες παραλαμβάνει και από τον αγωγό TAP, ενώ σε κύρια πηγή εφοδιασμού έχει αναδειχθεί ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα. Μάλιστα μέσω τουterminal εφοδιάζονται και βαλκανικές χώρες στις οποίες η Μόσχα έχει κλείσει τις βάνες των αγωγών που φτάνουν μέσω Ουκρανίας.
Στα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας. Η λειτουργία του FSU αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κ.μ. σε περίπου 370.000 κ.μ., δηλαδή αύξηση περίπου 70%. Στο εννεάμηνο του έτους ο τερματικός σταθμός κάλυψε το 42,62% των εισαγωγών, το ρωσικό αέριο αντιστοιχούσε στο 35,7% ενώ από τονTAP εισήλθε το 19,16% των ποσοτήτων στη χώρα μας.
Επιπλέον η κυβέρνηση προχώρησε στον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής ώστε οι λιγνιτικές μονάδες να αυξήσουν την παραγωγή ρεύματος αντικαθιστώντας μέρος των ποσοτήτων ρεύματος από τα εργοστάσια φυσικού αερίου. Εξάλλου σε ετοιμότητα βρίσκονται και μονάδες αερίου με δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ ώστε αν χρειαστεί να εξοικονομηθούν ποσότητες φυσικού αερίου.
Πέραν αυτών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκανε συμφωνία με τη γαλλικήTotalEnergies εξασφαλίζοντας ποσότητες LNG 10 TWh, όσες δηλαδή καταναλώνονται τη χειμερινή περίοδο.
Στο ακραίο σενάριο της δημιουργίας ασφυκτικών συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας, το Plan B της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ προβλέπει αρχικά τις περικοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές μη αστικού ιστού και βιομηχανίες, ώστε να μη μείνουν χωρίς ρεύμα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης δεν αποκλείεται και η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση. Πάντως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο σχεδιασμός προβλέπει να μη μείνουν χωρίς ρεύμα νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές για την ασφάλεια και την οικονομία.