Με ακριβή τιμή ρεύματος έκανε «ποδαρικό» η νέα χρονιά στη χώρα μας καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στα «υψίπεδα», όπως όλες τις τελευταίες ημέρες.
Έτσι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για σήμερα, Τρίτη 3 Ιανουαρίου, η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 269,48 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,29% σε σχέση με χθες (258,40 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 149,99 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 369,17 ευρώ/MWh.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 26 Δεκεμβρίου που ήταν στα 172,80 ευρώ, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας ξεπέρασε το όριο των 200 ευρώ φτάνοντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα 284 ευρώ.
Την ίδια ώρα, με ελαφρά ανοδική τάση έκλεισε και η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, στο σημείο αναφοράς του TTF η διαπραγμάτευση ξεκίνησε χθες με την τιμή στα 70,3 ευρώ/MWh για να κλείσει τελικά στα 78,85 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,32% σε μια μέρα. Όσον αφορά τα συμβόλαια του Μαρτίου 2023 έκλεισαν στα 81 ευρώ/MWh, ενώ του Απριλίου 2023 στα 79,6 ευρώ/MWh.
Με «σύμμαχο» τον καιρό
Σε κάθε περίπτωση η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πριν την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Πολύτιμος «σύμμαχος» για την αποκλιμάκωση των τιμών είναι βέβαια οι καιρικές συνθήκες με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα εποχιακά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που θα βοηθήσει να αποφευχθεί η εξάντληση των αποθεμάτων της.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μετά από ένα χρόνο ακραίας αστάθειας – με το ενεργειακό κόστος να φτάνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – η αγορά ξεκινά το 2023 λιγότερο πιεσμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν περίπου κατά 47% τον Δεκέμβριο, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων ροών της Ρωσίας με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Παράλληλα, οι ηπιότερες θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με μια τυπική επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης στο τέλος του έτους, μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να διατηρήσει καλά τα αποθέματα μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου είναι επίσης μια ανακούφιση για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία πιέζεται από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια «σκληρή δοκιμασία» για τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια τους επόμενους μήνες. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία αυξήθηκαν στο 90% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας 73% για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Οι νέοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG «κάνουν τη χώρα μας και την Ευρώπη ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα», είπε ο Σολτς στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.