Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μείωση για πρώτη φορά στη χώρα μας

Πρέπει να διαβάσετε

Την πρώτη καταγεγραμμένη τάση μείωσης των λοιμώξεων, η οποία αφορά σε δείκτες που σχετίζονται με τον κεντρικό καθετήρα (CLABSI Rates), καταγράφει η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Μπαλάνης, στο «15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων».

Όπως ανέφερε τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν μέσω του Προγράμματος GRIPP- SNF. Παράλληλα επισήμανε την σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών σε ποσοστό άνω του 50%.

Το πρόγραμμα GRIPP- SNF, που ήδη εφαρμόστηκε σε 10 νοσοκομεία, περιλαμβάνει:

– Την δημιουργία δεικτών παρακολούθησης, μεθοδολογία καταγραφής από διεθνή εμπειρία
και την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης διαδικασιών.

– Την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.

– Την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και ειδικότερα την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.

– Παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Institute for Healthcare Improvement (IHI) για τη μείωση των λοιμώξεων και την σχετική επίβλεψη σε συνεργασία με Υγειονομικές Περιφέρειες και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

– Παρεμβάσεις για την αύξηση της συμμόρφωσης αναφορικά με την υγιεινή των χεριών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα GRIPP -SNF πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά και χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και υλοποιείται από τον ΟΔΙΠΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και το Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγείας (IHI) της Αμερικής.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν χρόνια «πληγή» στα ελληνικά νοσοκομεία, με τα παραπάνω αποτελέσματα να θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά. Πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ σε 50 νοσηλευτικά ιδρύματα έδειξε ότι το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις. Από το σύνολο των 1.408 λοιμώξεων που καταγράφηκαν στο δείγμα και το χρονικό διάστημα της μελέτης, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον μύκητα Candida Auris, ένα αναδυόμενο παθογόνο που ξεκίνησε ο ΕΟΔΥ να καταγράφει από το 2019, ευθύνεται για 122 θανάτους (Νοέμβριος 2019 – Δεκέμβριος 2022), εκ των οποίων 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική λοίμωξη.

Επιχειρησιακές δράσεις ΟΔΙΠΥ

Ο κ. Μπαλάνης παρουσίασε και τις επιχειρησιακές δράσεις του ΟΔΙΠΥ. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός έχει προχωρήσει:

-Στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε Νοσηλευτικές Μονάδες σε όλη την χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 40 νοσοκομεία μέχρι τέλους του έτους.

-Στην δημιουργία εργαλείων, δεικτών ποιότητας και προτύπων ποιότητας. Ο ΟΔΙΠΥ έχει δημιουργήσει περισσότερους από 40 δείκτες ποιότητας που πιλοτικά εφαρμόζονται σε 11 νοσοκομεία της χώρας και 21 πρότυπα ποιότητας– 10 πρότυπα FMS για την ασφάλεια και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων των νοσηλευτικών μονάδων και 11 πρότυπα PCI για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων σχετιζόμενων με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας.

-Στην ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας για το «Ασφαλές Νοσοκομείο» καθώς και στην διενέργεια επιτυχημένης εφαρμογής σε 2 Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΕΣΥ.

-Στην εκπόνηση πολιτικών/ διαδικασιών οι οποίες οριοθετούν βήμα- βήμα τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας και έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα