Ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης της αντιπυρικής περιόδου ειδικά στην Κρήτη, νωρίτερα από το κανονικό, άφησε μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου, Γιώργος Παπαδομανωλάκης.
Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα λόγω της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκδηλώνονται πυρκαγιές που από ελεγχόμενες εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτες. «Με αυτές τις καιρικές συνθήκες ήταν αναμενόμενη η εκδήλωση πυρκαγιών, διότι υπάρχει αρκετή ξηρασία, η οποία αποτελεί κακό συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες των τελευταίων ημερών και με την αμέλεια ή αφέλεια ορισμένων συμπολιτών μας οι οποίοι δε συνυπολογίζουν τις καιρικές συνθήκες πριν προβούν στην καύση των υπολειμμάτων. Είναι σύνηθες φαινόμενο. Το θέμα όμως είναι ότι φέτος και τελικά μάλλον από δω και πέρα με την κλιματική αλλαγή την οποία τη βιώνουμε πλέον, θα γίνεται όλο και πιο έντονο και πιο πρώιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, ο Γ.Γ. του Σωματείου Πυροσβεστών Ηρακλείου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αντιπυρική περίοδος αντί να ξεκινήσει όπως πάντα την 1η Μάη, η αρχή να γίνει από τον Απρίλιο. «Η αντιπυρική περίοδος ναι μεν ξεκινάει την 1η Μάη, αλλά στο νότο που είμαστε εμείς και με τις καιρικές συνθήκες που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη, ίσως και με εντολή του αρχηγείου να μπει πιο νωρίς η αντιπυρική περίοδος στο νησί μας φέτος, έτσι ώστε να απαγορευθεί η καύση. Ίσως και μέχρι τις 10 Απριλίου να είναι η τελευταία ημερομηνία. Εικασίες κάνω κι εγώ αυτήν τη στιγμή, αλλά βάσει των καιρικών συνθηκών, μάλλον θα έχουμε πρώιμη αντιπυρική περίοδο φέτος.»
Κατά την αντιπυρική περίοδο, απαγορεύεται η οποιαδήποτε καύση και για τους παραβάτες προβλέπονται αυτόφωρη διαδικασία, υψηλά πρόστιμα, ενώ παράλληλα στο «στόχαστρο» μπαίνουν κι οι αγροτικές επιδοτήσεις. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει και μια σχετική υγρασία στο έδαφος, η οποία αποτρέπει την πολύ γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς. Όσο περνάνε οι μέρες όμως και η ξηρασία γίνεται πιο έντονη, θα έχουμε και μεγαλύτερης κλίμακας συμβάντα. Παίζουμε με τα δευτερόλεπτα. Ανάλογα με την ένταση του αέρα, η φωτιά μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή. Αυτό που έχω να συμβουλεύσω εγώ τους συντοπίτες μας αγρότες σε ότι αφορά στην καύση στα χωράφια τους, είναι να συνυπολογίζουν τις καιρικές συνθήκες, όπως ακριβώς κοιτάζουν τον άνεμο για να πάνε να ψεκάσουν τα ελαιόδεντρά τους, έτσι ώστε να γίνει σωστός ψεκασμός. Τα μέτρα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά σκληρά, ιδιαίτερα μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνείδηση, πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος.» σημείωσε ο κ. Παπαδομανωλάκης.