Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έναρξη λειτουργίας Οριζόντιου Εργαστηρίου Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης «TUC Innovation Lab» στην πρώην Γαλλική Σχολή

Πρέπει να διαβάσετε

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του Οριζόντιου Εργαστηρίου Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης  TUC Innovation Lab, στο ιστορικό κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023.

Έπειτα από αρκετά χρόνια, η γνωστή σε όλους πρώην Γαλλική Σχόλη, που παλαιότερα είχε φιλοξενήσει τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και αργότερα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, άνοιξε τις πόρτες της για να παρουσιάσει το “ΤUC Innovation Lab, ένα ανοικτό εργαστήριο δημιουργίας καινοτόμων πρωτοτύπων, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής όπως 3D printers, 3D scanners, CNC machines, laser cutters, plasma cutters, VR & AR sets, microcontrollers, IoT equipment, κ.α., που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον έμπνευσης, εκπαίδευσης, αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, στους πολίτες των Χανίων και στους μαθητές των σχολείων του τόπου να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης και ο Αντιπρύτανης Καινοτομίας και Έρευνας Καθηγητής Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, καλωσόρισαν το κοινό και τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης της καινοτομίας και της έρευνας από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Χανίων ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, η Διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης Α.Ε. Μαρία Πετραντωνάκη-Καλογερή, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών φορέων, όπως το Κύτταρο Χαλέπας.

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου “Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης», ΟΠΣ 5161068, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ΕΔΒΜ 166”, που υποστήριξε την υλοποίηση του Εργαστηρίου και την επαναλειτουργία του χώρου, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα τους εθελοντές και το προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, που με μεγάλη προθυμία στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια, ο κ. Παρτσινέβελος ανακοίνωσε την επιτυχή ένταξη του “TUC Innovation Lab” στο παγκόσμιο δίκτυοFab Foundation, του οποίου επισπεύδον ίδρυμα είναι το MIT, με περισσότερα από 2.500 fabrication labs σε περισσότερες από 120 χώρες και τις προσπάθειες ένταξης για πρώτη φορά στην Ελλάδα της πόλης των Χανίων στο δίκτυο “Fab City”.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα.

Μια από αυτές είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα επίσκεψης καθηγητών, ερευνητών και στελεχών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές του νησιού μας με σκοπό τον δημιουργικό διάλογο με τους κατοίκους για θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας. Η ανοιχτή αυτή περιήγηση στην ύπαιθρο της Κρήτης θα περιλαμβάνει και ένα κινητό εργαστήριο με επιλεγμένο εξοπλισμό, με στόχο την ανάδειξη και εξοικείωση των πολιτών με τις τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους.

Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν, συνοπτικά, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμούς, στήριξη μικρών οικιακών επιχειρήσεων, λειτουργία ανοικτού αναγνωστηρίου, κοινωνικού πανεπιστημίου και φιλοξενία σχολείου ρομποτικής, φοιτητικών ομάδων και εκδηλώσεων πολιτισμού.

Έχει, επίσης, προγραμματιστεί το Ανοικτό Εργαστήριο με τίτλο «Eισαγωγή στην Εικονική Πραγματικότητα», την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023.

Τέλος, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες του  “TUC Innovation Lab”, Στάθης Μπίκος και Μάριος Ιωαννίδης, παρουσίασαν τον εξοπλισμό και ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στον χώρο του Εργαστηρίου.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και συναυλία από τις φοιτητικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης “Μουσική Ομάδα” και “Deadalus Bunker Studio”, με τους περισσότερους από 200 επισκέπτες να παραμένουν στον χώρο μέχρι αργά το βράδυ, ολοκληρώνοντας σε συγκινητικό κλίμα τη σημαίνουσα αυτή ημέρα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα