Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ένα βήμα πιο κοντά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα από τα πλέον οραματικά αλλά και ουσιαστικά έργα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, έπειτα και από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας που αποτελεί την «καρδιά» του συγκεκριμένου Πάρκου.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης – Μ.Ε.Α.

Η εξέλιξη αυτή, καθιστά το συγκεκριμένο έργο ώριμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι, εντός του 2019, να μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς και οι διαδικασίες ωρίμανσης και των υπόλοιπων 7 υποέργων – υποδομών του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που είναι:

Ο νέος χώρος πρασίνου – αναψυχής των 155 στρεμμάτων.

Οι νέες υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας.

Το νέο κεντρικό Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης.

Τα έργα αναβάθμισης & εκσυγχρονισμού υφιστάμενους Κ.Δ.Α.Υ. και Σ.Μ.Α..

Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας με τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας.

Το νέο κέντρο έρευνας & καινοτομίας σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, το οποίο δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, πρόκειται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο – μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής.

Η λειτουργία του έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του είναι:

Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.

Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και την αναψυχή.

Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)
τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ
την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου
τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου
τις πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.

Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας) όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.

Να αναπτύξει ερευνητικές – καινοτόμες – επιδεικτικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας

Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα